Nikšićki književni susreti u onlajn izdanju

„Ovoga puta smo se odlučili da djeca iz svih osnovnih škola, kako iz gradskog područja tako i ruralnog, pišu na temu zavičaj"

2435 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za medije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa jučerašnje konferencije za medije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Ovogodišnji Nikšićki književni susreti, zbog epidemiološke situacije u zemlji, biće održani u onlajn formi od 28. do 30. decembra.

Prema riječima Renate Bulajić, direktorice JU Narodna biblioteka „Njegoš“, koja je i organizator Književnih susreta, i ovogodišnje izdanje imaće dva segmenta - za djecu i za odrasle.

„Ovoga puta smo se odlučili da djeca iz svih osnovnih škola, kako iz gradskog područja tako i ruralnog, pišu na temu zavičaj. Pristiglo je preko 60 radova, a predsjednica žirija Blaga Žurić je kazala da odavno nije takvih pismenih sastava dobila. Zatečena je, pa je, kako je rekla, veliki problem bilo odrediti ko su najbolji pa ćemo listu nagrađenih vjerovatno proširiti“, kazala je Bulajić na konferenciji za novinare.

Kako je istakla, nakon Nove godine objaviće časopis ili zbirku poezije i proze prispjelih radova, a tokom trajanja Susreta svaki učenik čiji je rad nagrađen imaće priliku da se onlajn predstavi.

Kada je segment za odrasle u pitanju, prvo veče je posvećeno predstavljanju knjige Ratka Božovića „Povratak bliskosti“. Riječ je o knjizi koju je izdala Biblioteka „Njegoš“ i u kojoj je predstavljeno 49 crnogorskih savremenika iz književnosti, filma, slikarstva. Drugo veče rezervisano je za Jovicu Aćina, dobitnika Njegoševe nagrade.

Završno veče Književnih susreta će i ove godine biti posvećeno nikšićkim pjesnicima i njihovim prijateljima, ali prema riječima direktorica Biblioteke imaće i jednu novinu.

„Predstavićemo zbirku Ljerke Petković koja je već izašla iz našeg izdavaštva, pobjednice prošlogodišnjih Nikšićkih književnih susreta. I ove godine smo objavili konkurs gdje će nagrada biti objavljivanje zbirke poezije. Međutim, ovoga puta smo imali veliki problem koga da izaberemo, jer je pristigao veliki broj radova na mnogo većem i kvalitetnijem nivou od prošle godine, tako da neće biti jedna nagrada već tri“, kazala je Bulajić.

Te večeri će takođe predstaviti i pet mladih stvaraoca iz Nikšića kojima je Biblioteka pomogla da objave zbirku poezije.

„Mislim da neće ni ovoga puta faliti kvaliteta, a mislim da su mladi stvaraoci neko kome treba zbilja dati podršku, pa zašto ne na Nikšićkim književnim susretima. Prethodni susreti su iznjedrili zaista velike pisce, pa možda i iz naših Nikšićkih književnih susreta bude velikih pisaca“, poručila je Bulajić.

Bonus video: