„Zlatni zmaj” Mirašu Martinoviću

“Posebno je značajno i to što je ilirsko kraljevstvo tema osmog izdanja festivala koji se održao u Bijelom Polju od 24. do 27. decembra, a o čemu je Miraš Martinović decenijama unazad pisao kroz više svojih romana”, prenosi se u saopštenju

2030 pregleda 1 komentar(a)
Martinović, Foto: Privatna arhiva
Martinović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski pisac Miraš Martinović dobitnik je međunarodnog priznanja “Zlatni zmaj”, saopštio je Organizacioni odbor osmog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Ovogodišnje priznanje za doprinos fantastičnoj književnosti pripalo je Martinoviću koji je bio nominovan zajedno sa drugim kandidatima iz regiona zbog svog “dugogodišnjeg stvaralaštva sa elementima epske fantastike posvećenog temama značajnim za istoriju i kulturnu baštinu Crne Gore i država u okruženju”, kazao je Odbor Refesticona.

“Posebno je značajno i to što je ilirsko kraljevstvo tema osmog izdanja festivala koji se održao u Bijelom Polju od 24. do 27. decembra, a o čemu je Miraš Martinović decenijama unazad pisao kroz više svojih romana”, prenosi se u saopštenju.

Organizatori jedinog crnogorskog festivala ove vrste najavljuju da će u izdanju Radija Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije ovim povodom biti objavljen novi Martinovićev roman “Teuta, kraljica Ilira’’.

Martinović
Martinovićfoto: Privatna arhiva

Miraš Martinović je jedan od najznačajnih crnogorskih pisaca čija su djela prevođena na više stranih jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome živi. Član je Crnogorskog PEN-a i Matice crnogorske. Do sada je objavio više zbirki poezije, kratkih priča i romana i zbirki poezije.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Zlatni zmaj” su Zoran Živković, Filip David, Milenko Ratković, Slobodan Vukanović, Adnadin Jašarević i Franćesko Verso.

Bonus video: