Reditelj "Parazita" predsjednik žirija 78. Festivala u Veneciji

"Kao predsjednik žirija – i što je još važnije kao vječiti filmofil – spreman sam da se divim i aplaudiram svim sjajnim filmovima koje je festival odabrao. Ispunjen sam iskrenom nadom i uzbuđenjem"

3512 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Reditelj "Parazita", Bong Džon-ho, predsjedavaće glavnim žirijem 78. Filmskog festivala u Veneciji u septembru, što je prvi put da jedan južnokorejski reditelj bude izabran na ovu poziciju.

Filmovi Bong Džon-hoa se nisu pojavljivali na Filmskom festivalu u Veneciji, ali on je ušao je u istoriju 2020. godine kada je njegovo ostvarenje Parazit postao prvi film na stranom jeziku koji je osvojio priznanje za najbolji film u skoro stogodišnjoj istoriji dodjele Oskara – i još tri Oskara u drugim kategorijama – poštoje osvojio i Zlatnu palmu u Kanu 2019. godine.

"Međunarodni filmski festival u Veneciji sa sobom nosi dugu i bogatu istoriju i čast mi je što sam utkan u njegovu prelijepu kinematografsku tradiciju", naveo je Bong u izjavi.

"Kao predsjednik žirija – i što je još važnije kao vječiti filmofil – spreman sam da se divim i aplaudiram svim sjajnim filmovima koje je festival odabrao. Ispunjen sam iskrenom nadom i uzbuđenjem", dodao je reditelj.

Umjetnički direktor Venecijanskog festivala, Alberto Barbera, naglašava da je prva dobra vijestu u vezi sa 78. filmskim festivalom u Veneciji to da je Bong Džon-ho sa oduševljenjem prihvatio da predsjedava žirijem i dodao da je Bong „jedan od najautentičnijih i najoriginalnijih glasova u svjetskoj kinematografiji“.

"Neizmjerno smo mu zahvalni što je pristao da svoju strast pažljivog, radoznalog filmofila bez predrasuda stavi u službu našeg festivala“, napominje Barbera.

"Zadovoljstvo mi je i čast što mogu da podijelim radost ovog trenutka sa nebrojenim poštovaocima, širom svijeta, njegovih izvanrednih filmova".

Poznat po tome što je društvena pitanja utkao u ličnu dramu, Bong je ikona južnokorejske kinematografije još od šarmantnog, ali uznemirujućeg filma "Sjećanja na ubistvo" iz 2003. godine. "Domaćin" iz 2006. bio je jedan od prvih južnokorejskih filmova koji je ostvario 10 miliona dolara od prodaje ulaznica.

Njegova naučno-fantastična parabola "Ledolomca", u kojoj su glumili Kris Evans, Džon Hart, Tilda Svinton, Ed Haris i Oktavija Spenser, označila je Bongov proboj na međunarodnu scenu.

Reditelj je takođe proglašen i za jednu od "100 najuticajnijih ličnosti" u 2020. godini.

Venecija je 2020. godine izvela izuzetan podvig kao jedini vrhunski međunarodni festival koji je bio održan, mada u mnogo manjem izdanju, u septembru, neposredno prije početka drugot talasa kovida-19.

Zlatni lav je pripao veoma hvaljenom filmu Kloi Čao "Nomadland", u kojem glumi Frensis Mekdarmand. Očekuje se da će ovaj film, koji su nedavno i filmski kritičari proglasili za najbolji, biti glavni pretendent na ostale filmske nagrade.

Planirano je da se 78. Venecijanski filmski festival održi od 1. do 11. septembra.

Bonus video: