Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”

“Zlatno jaje” filmovima iz Austrije i Izraela

“Zlatno jaje” filmovima iz Austrije i Izraela

1903 pregleda 0 komentar(a)
Kustendorf 2021., Foto: Kustendorf 2021
Kustendorf 2021., Foto: Kustendorf 2021

Nagradu “Zlatno jaje” za najbolje ostvarenje 14. izdanja Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” dobili su filmovi “Presuda u slučaju K.” reditelja Uzgira Anila iz Austrije i “Pravo po rođenju” rediteljke Inbar Horeš iz Izraela.

Odluke je jednoglasno donio žiri u sastavu Miki Manojlović, Aliče Rorvaher, Bruno Tarijer i Mišel Amatje.

“Ta dva filma imaju prilično dobre priče, vrlo dobro su režirani, snimljeni i montirani, a gluma je dobra. Nadamo se da će reditelji svih filmova, a naročito pobjedničkih, u bliskoj budućnosti postati veliki“, rekao je Manojlović proglašavajući pobjednike.

Nagradu “Srebrno jaje” dobio je film „Kiša“ poljskog reditelja Pjotra Milčareka, a treće mjesto, odnosno “Bronzano jaje”, film “Konzumirati savremeno“ rediteljke Ane Aleksovske iz Sjeverne Makedonije.Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru dobio je Sezar Stolecki za film „Dome, slatki dome“ koji je režirala Agata Pušč iz Poljske. Žiri je ove godine dodijelio i specijalnu nagradu filmu „U čamcu“ Bajzaka Mamatalijeva iz Kirgistana.

Na Kustendorfu je prikazan i film “Velika dostignuća” crnogorskog reditelja Nikole Vučinića, koji je na festivalu Emira Kusturice 2018. osvojio “Bronzano jaje”.

Preporučujemo za Vas