umjetnost ne poznaje granice

Crna Gora ga podsjeća na nekadašnji dom

Crteži iranskog umjetnika Siamaka Khoshnoodfara i radovi drugih migranata predstavljeni su u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici

1816 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Anđela Flis
Sa otvaranja izložbe, Foto: Anđela Flis

Projekat „Rehabilitacija i reintegracija - migranti u Crnoj Gori“ pokazuje da umjetnost ne poznaje granice, da je svi razumijemo i da nas umjetnost može oplemeniti različitostima koje nam pružaju nadu za bolju i sigurniju budućnost.

U okviru tog projekta juče je u Podgorici otvorena izložba crteža iranskog umjetnika Siamaka Khoshnoodfara, a u holu KIC-a “Budo Tomović” predstavljeni su i drugi radovi čiji su autori migranti.

Siamak Khoshnoodfar svoju inspiraciju nalazi prvenstveno u crnoj i bijeloj boji koju kombinuje sa toplim tonovima. Poigravajući se sa nijansama i tonovima boja, slika prenosi emocije i osjećanja koja je umjetnik doživio. Umjetnik objašnjava da kao što i u zajednici punoj različitosti proističe nešto lijepo, tako i u njegovim slikama, kombinujući kontraste, proističe nešto sjedinjeno što daje smisao radovima.

Tokom četvorogodišnjeg putovanja iz Irana, preko Turske i Grčke, Siamak sa svojom porodicom dolazi u Crnu Goru. Trenutno živi u Centru za prihvat migranata u Spužu. Ovdje nalazi nit koja ga podsjeća na njegov nekadašnji dom, kaže on. Khoshnoodfar kroz slikanje svakodnevnih prizora provlači sjetu koju nosi u sebi.On ističe da je u Crnoj Gori veća mogućnost za rad i razvoj umjetnika, za razliku od Irana gdje postoji mnogo talentovanih umjetnika, ali su im ograničene mogućnosti umjetničkog iskaza i napredovanja. Situaciju u umjetnosti u Iranu slikar dočarava kroz sliku žene koju prikazuje kao marionetu kojom upravlja nevidljiva ruka.

Na izložbi, osim radova Khoshnoodfara, mogu se vidjeti i fotografije koje su izradili migranti, kao i trominutni film kroz koji se prikazuju radionice i projekti na kojima su oni učestvovali.Učesnici projekta su istakli zahvalnost i želju za još sličnih projekata, jer su im dosadašnje radionice pružile nadu za rješavanje problema i nastavak života u boljim i sigurnijim uslovima od onih u kojima su se nalazili.

Aleksandra Grujović iz nevladine organizacije “Art of Living Montenegro” kazala je da kroz fotografije migranata možemo vidjeti neki drugačiji ugao gledanja na okolinu u kojoj se nalazimo. Ona ističe slikarevu istrajnost u stvaranju i pored teškog životnog puta koji ga je zadesio. Milena Šćekić iz Crvenog krsta Crne Gore ističe važnost ovog projekta i naše oplemenjivanje različitostima koje nam migranti donose.

Izložba, u realizaciji NVO “Art of Living Montenegro”, Crvenog krsta Crne Gore i Otvorenog centra “Bona Fide”, predstavlja kraj četvoromjesečnog programa, a biće otvorena dva dana u izložbenom prostoru KIC-a.

Preporučujemo za Vas