Utopijsko viđenje društva

Nastavak virtuelne izložbe Fakulteta likovnih umjetnosti

2735 pregleda 0 komentar(a)
“Green lady”, Helene Blagojević, Foto: FLU
“Green lady”, Helene Blagojević, Foto: FLU

U nastavku virtuelne izložbe mladih umjetnika sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju predstavljene su dvije nove umjetnice, Helena Blagojević i Malika Tulebajeva.

Blagojević, studentkinja osnovnih studija slikarstva, predstavila je svoje radove koji imaju “tradicionalan pristup uz kombinovanje jakog kontrasta i zagasitih boja”, kazala je ona.

Umjetnica je, koristeći se jakim konturisanjem linija i kroz toplinu nijansi boja, predstavila dubinu i poruku njenih radova, koja dostiže i do same srži. Slike su rađene tehnikom suvog i uljanog pastela, ugljena i uljanih boja, što je i najčešće izbor tehnike rada ove umjetnice.

Prvi predstavljeni rad, nazvan je “Green lady”, a u njemu se “depiktuje snažna rezedo-zelena boja koja smiruje i opušta, u kontrastu sa prodornim, gotovo razigrano drskim pogledom dame na slici”, zapisala je umjetnica o svom djelu. Drugi rad je bio inspirisan kultnim američkim filmom “Duh”, pa je slika i dobila naziv “Ghost”. Kroz nju je prikazan “ironičan osvrt na ljubav koja traje u vječnost”, istakla je Blagojevićeva.

“Nedavni početak eksperimentisanja sa uljanom tehnikom, otvorio mi je vidike i veoma zainteresovao za razne varijacije koje se tom tehnikom mogu postići”, pojasnila je ona.

Druga predstavljena umjetnica Malika Tulebajeva pohađa osnovne studije FLU-a na smjeru slikarstvo. Ona u svojim predstavljenim radovima prikazuje svoje utopijsko viđenje odnosa u društvu i njenu borbu između jave i sna. “Ova serija radova predstavlja lično razmišljanje o međuljudskim odnosima i prikazuje suočavanje sa podsvjesnim u sebi. Svoje snove sam transportovala u vizuelne senzacije”, rekla je Tulebajeva.

Bonus video: