Lakoća pokreta, prozračnost i magija

Prva samostalna izložba akademske slikarke Bosiljke Bakočević kruna je dosadašnje borbe, kaže ona “Vijestima”. Postavka “Akvareli” biće otvorena sjutra u Gradskoj galeriji Kotor u 12 časova

6639 pregleda 2 komentar(a)
Bakočević, Foto: Privatna arhiva
Bakočević, Foto: Privatna arhiva

Prepoznatljivi, upečatljivi i jedinstveni akvareli mlade crnogorske slikarke Bosiljke Bakočević biće predstavljeni od sjutra u Gradskoj galeriji Kotor.

Njena prva samostalna izložba obuhvata tridesetak radova objedinjenih nazivom “Akvareli” što suptilno šapuće posjetiocima kakvu umjetnost da očekuju i pritom jasno objedinjuje stil kojim Bakočević sigurno utire svoj put na crnogorskoj likovnoj sceni.

Postavka će biti otvorena sjutra u 12 časova u kotorskoj galeriji, što je za akademsku slikarku iz Risna još jedna važna okolnost, jer je “umjetniku ažno kada ga prihvate njegovi sugrađani - ‘kada ga prihvate svoji’”, kazala je jednom prilikom “Vijestima”.

“Prva samostalna izložba je jedan od najvažnijih događaja u životu umjetnika. Za mene, ona nije samo prezentacija radova već je u njoj satkana moja nesigurnost, preispitivanje kvaliteta rada i - na kraju - hrabrost da moje slike prikažem publici. Mogu da je nazovem krunom jedne borbe koja je trajala više od sedam godina, borbe koja je podrazumjevala upis, rad na Akademiji, kasnije samostalan rad kojem sam podredila svoj privatni život i slobodno vrijeme”, kaže Bakočević na početku razgovora za “Vijesti”.

Ona će publici predstaviti više djela koji su isprepletana različitim okolnostima, periodima, raspoloženjima, ali ne odstupaju od autentičnog autorkinog stila, što i skladan naziv postavke, “Akvareli”, djelimično otkriva.

“Izabrala sam jednostavan naziv izložbe jer je umjetnost čista, jednostavna, nije joj potrebna mistifikacija. Takođe sam htjela da radove na taj način povežem - jer su nastajali u posljednje tri godine... Koncept se mijenjao kao i način viđenja, ali i moje raspoloženje dok sam stvarala”, kaže ona. Ipak, tehnika je ta kojoj je ostala dosljedna...

“Tehnika akvarela je jedna od najstarijih. Postavljajući izložbu, prošla mi je misao kroz glavu da li imam potrebu da se vraćam na ono početno, suštinsko. Pored istraživanja svjetlosti i vode, što je uslovio život u predivnoj Boki Kotorskoj, mislim da sam došla do tačke kada mi je potreban povratak na bazičnost”, priča Bakočević.

Bosiljka Bakočević
foto: Privatna arhiva

Njen rad se bazira i na istraživanju podsvjesnog i uticaja podsvijesti na svjesno, posebno u procesu stvaranja jednog djela, objašnjava ona...

“Podstaknuta Frojdovom teorijom da je izvor nesvjesnog u djetinjstvu odakle se crpe osjećanja i inspiracija, kao i izrazom Pola Klea, čija se fundamentalna nit kreativnog procesa krije u dječijoj umjetnosti, razmišljala sam zašto je tehnika akvarela ta u kojoj se izražavam. Nekad imam osjećaj da je nisam odabrala, barem ne na svjesnom nivou, nego da je ona odabrala mene. Boka Kotorska, čarobni zaliv mog djetinjstva, koja me je uvijek opijala svojom svjetlošću i njenim presijavanjima u moru urezala je u mojoj podsvijesti senzibilitet koji se prenosi na moje slike. Cijela priča koja se plete oko tehnike akvarela jeste upravo bazirana na svjetlosti i vodi. Lakoća pokreta, prozračnost i magija isijavaju same od sebe. Nastaje jedan svijet dovoljan samom sebi, sačinjen od svojevrsnih oblika, boji, formi”, ističe umjetnica uoči izložbe.

Na njenim djelima dominiraju smirujući tonovi, pastelne nijanse, miris procvjetalog proljeća ili ranog ljeta, a prikazi koje slika kao da, pored svih čula koje bude, razbuđuju i sjećanja kojih čovjek nije ni svjestan. Bakočević dalje govori kako nastaje spektar emocija i svjetova koje slika.

“Ne sjedam za štafelaj ukoliko nijesam smirena. Unutrašnja harmonija mi je vrlo bitna jer želim da moji radovi imaju meditativno svojstvo i da publici dozvole da mislima odmore. Odmor od svakodnevice nam je svima neophodan. Svaki akvarel nosi moj lični pečat, dio moje duše... Volim prirodu, biljke, forme i kolorit koji se otvara posmatrajući samo jedan cvijet. U posljednje vrijeme počela sam da određeno bilje sušim i da slikam boje koje tada nastaju. Ne biste vjerovali kako se rađa divna paleta! Priroda je neiscrpna inspiracija, za mene”, priča Bakočević.

 Boka je čarobni zaliv njenog djetinjstva: Bakočević
Boka je čarobni zaliv njenog djetinjstva: Bakočevićfoto: Privatna arhiva

Cvjetni motiv je i posebno dominantan na njenim djelima kojima zanesenjački oživljava život prirode. A šta je priroda nego li umjetnost sama po sebi!

“Priroda i umjetnost su nerazdvojne. Da nema prirode umjetnost ne bi postojala. Zvuči kao kliše - ali svima nama neophodan je povratak prirodi. Mislim da riječ neophodan nije prava, više urgentan! Kao što sam već rekla, želim da posmatrač, gledajući moje slike, napravi otklon od svih loših stvari koje mu se dešavaju i da jednostavno uživa, opusti se”, poručuje Bakočević.

Nakon Fakulteta za turizam upisala likovnu akademiju

Bosiljka Bakočević je akademska slikarka iz Crne Gore. Završni rad iz oblasti slikarstva je odbranila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Ratka Odalovića, gdje trenutno pohađa master studije. Proglašena je za najbolju studentkinju Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, smjera slikarstvo, u studijskoj 2019/2020 godini. Oduvijek je, kaže, znala koji je njen poziv, iako je prethodno završila Fakultet za turizam i hotelijerstvo...

“Kao dijete sam osvajala nagrade na likovnim konkursima. Jedna od najdražih mi je nagrada osvojena u Kini kada sam imala 12 godina, a radila sam motiv iz svog grada akvarelom. Tu diplomicu još čuvam. Nakon završene gimnazije, roditelji nijesu podržali upis Akademije, pa sam završila Fakultet za turizam i hotelijerstvo. Akademiju sam upisala kada je došao pravi trenutak za nju, prije svega mislim finansijski. Nikad se nisam dvoumila samo sam čekala pravi trenutak”, ističe Bakočević koja se do sada predstavila na nekoliko kolektivnih izložbi.

Bonus video: