Od malih nogu u teatar

Cilj regionalne platforme unapređenje kvaliteta u oblasti teatarskog stvaralaštva za djecu i mlade

3890 pregleda 44 reakcija 0 komentar(a)
Grupna fotografija članova platforme, Foto: odmalihnogu.org
Grupna fotografija članova platforme, Foto: odmalihnogu.org

Još jedan pozorišni praznik protekao je u drugačijim okolnostima, onima koje je nametnula pandemija virusa korona.

Proteklog vikenda, ipak, u teatrima ili onlajn platformama širom planete obilježena su dva, jedan za drugim, važna datuma u svijetu teatra - Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade 20. marta i Svjetski dan lutkarstva koji se obilježava dan kasnije. Uporedo sa tim, zvanično je oformljena i internet stranica regionalne platforme “Od malih nogu” (odmalihnogu.org) čija je partnerska organizacija iz Crne Gore Dramski studio Prazan prostor.

“Platforma ‘Od malih nogu’ ima za cilj da promoviše i afirmiše pozorište za djecu i mlade i umjetnike/ce koji stvaraju u toj oblasti. Platforma će organizovati niz edukativnih i teorijskih programa u budućnosti, a veb sajt služi kao baza za promociju, pretragu, edukaciju i informisanje, kako za publiku tako i za stručnu javnost. Naša vizija su afirmacija, promocija i jačanje teatarskog stvaralaštva za djecu i mlade u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji”, kazala je “Vijestima” psihološkinja, dramska pedagoškinja i producentkinja Marija Backović koja je predstavnica Crne Gore u timu “Od malih nogu”.

Backović
Backovićfoto: Privatna arhiva

Upravo se od najmlađih dana stvara novo društvo budućnosti, pa zato ova regionalna platforma prepoznaje veliki značaj pozorišta i njegovu edukativnu, vaspitnu, obrazovnu, kulturnu, ali i kreativnu ulogu u odrastanju djeteta. Tako je upravo lutka jedna od prvih igračaka i “prijatelja” sa kojima se djeca susreću i pomoću kojih odlaze u svijet mašte, radosti, razigranosti, iskrenosti i pravičnosti. Tako su simbolično, na praznik lutkarskog teatra, jednu od poruka na platformi “Od malih nogu” posvetili i tome...

“Lutka je naš prvi prijatelj, saborkinja, utjeha i čuvarka snova. Lutka je dječije sredstvo komunikacije sa svijetom i dječiji poligon za vježbanje svih uloga koje će igrati u životu. Lutka može biti bilo šta i može predstavljati bilo koga. Lutkarstvo je duša pozorišta za djecu i mlade. Čuvajmo dušu jer bez nje ne postojimo, isto kao što je lutka samo objekat dok joj umjetnici ne podare dušu. Srećan Međunarodni dan lutkarstva, 21. mart”, istaknuto je juče na ovoj stranici.

Istim povodom poruku je poslala i Odri Azul, generalna direktorka UNESCO-a ističući da UNESCO “odaje počast svima koji ovu drevnu umetnost održavaju na životu sa strašću i, u ovim čudnim vremenima, hrabrošću”.

Dalje, kada su ciljevi platforme “Od malih nogu” u pitanju, Backović objašnjava da je izuzetno značajn korak ujedinjenost pozorišnih djelatnika iz regiona sa zajedničkim ciljem, ali i kroz međusobnu pomoć i razmjenu kreativnih ideja i pristupa.

“Ujedinjavanje regiona nam omogućava širenje tržišta, unapređivanje kvaliteta, širenje ponude i razvoj publike. Takođe nam omogućava jače pozicioniranje na evropskoj pozorišnoj sceni... Naša misija je kontinuirano djelovanje na unapređenju kvaliteta u oblasti teatarskog stvaralaštva za djecu i mlade - umrežavanje umjetnika/ca, institucija, nezavisnih organizacija i festivala u regionu kao i organizovanje teorijskih i edukativnih regionalnih programa”, priča ona.

Ideja o platformi ovog tipa nastala je u julu 2019. godine na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu gdje su se predstavnice Festivala ekološkog pozorišta za djecu iz Srbije, LOFT-a (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo) iz Hrvatske, Odprti predali iz Slovenije i Dramskog studija Prazan prostor iz Crne Gore okupile u sklopu teorijskog programa festivala i pokrenule razgovor o regionalnoj saradnji...

“Ideja se razvijala nepune dvije godine i od novembra 2020. godine počele su i prve aktivnosti. Organizovali smo niz onlajn konferencija na nacionalnim nivoima, a zatim i pet regionalnih onlajn konferencija na teme: Repertoarske politike, Kulturne politike, Pozorište za mlade, Festivali, Kolaboracije i koprodukcije”, kaže Backović i dalje dodaje da je primjetno da u svim državama članicama platforme postoje slični problemi kada je teatar (za djecu) u pitanju.

“Važno je naglasiti da se nosimo sa sličnim problemima iako su razlike, posebno u kvantitativnom smislu, velike. Danas je jasnije nego ikada da nam je živi kontakt potreban koliko sunce, voda i vazduh. Pozorište je jedno od rijetkih preostalih mjesta koje živi isključivo kroz istinski kontakt publike i umjetnika. Zato je važno odvesti dijete u pozorište”, poručuje Backović.

Iako u proteklih godinu dana nije bilo (u potpunosti) moguće sastajati se i okupljati u pozorištu, jedan od ciljeva platforme je da, dok takva situacija bude trajala, putem onlajn forme približi pozorište najmlađoj publici.

“Zato ovaj veb portal neće biti samo baza pozorišnih stvarateljki i stvaralaca, kritičarki i kritičara, dramskih pedagoškinja i pedagoga, festivala i predstava, već i mjesto na kojem ćemo se sastajati, diskutovati, razmjenjivati priče i dijeliti iskustva... Mjesto sa kog ćemo se, od malih nogu, boriti za pravo djece i mladih na kvalitetno i promišljeno pozorište, kao i za pravo onih koji pozorište stvaraju i o njemu promišljaju, na priliku da rade i stvaraju na kolegijalan, pošten i pravedan način”, poručuju okupljeni oko platforme.

Bonus video: