Stvaraju transgeneracijsku mrežu umjetnika

Online takmičenje „Accordeus“ namijenjeno solistima na harmonici i kamernim ansamblima

2324 pregleda 0 komentar(a)
Online takmičenje „Accordeus“, Foto: Poster
Online takmičenje „Accordeus“, Foto: Poster

U okviru festivala klasične muzike „Orfej“ pokrenuto je prvo izdanje online muzičkog takmičenja „Accordeus“ namijenjenog solistima na harmonici i kamernim ansamblima. Takmičenje, koje su pokrenuli članovi prvobitne postavke kvinteta harmonika „Accordeus“ koju su činili: Nikola Pantelić, Miljana Đurović, Milica (Muhadinović) Stefanović, Stefan Ćeha i Vanja (Danilović) Albijanić, otvoreno je za sve učenike osnovnih i srednjih škola iz čitavog svijeta.

„Cilj našeg takmičenja je ohrabriti muzičare širom svijeta da nastupaju i usavršavaju se. Upravo to nas je motivisalo da pokrenemo ‘Accordeus’ kao platformu za sve mlade umjetnike koji su željni iskustava i koji žele prikazati svoje umijeće svijetu“, rekla je Vanja Albijanić, umjetnička direktorica festivala „Orfej“.

Online muzičko takmičenje „Accordeus“ podijeljeno je na šest kategorija, a laureati svih kategorija će, pored novčanih nagrada, dobiti priliku da nastupe uživo na gala koncertu u okviru festivala klasične muzike „Orfej“, koji će se održati u novembru 2021. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Glasovima publike, jedan od laureata biće proglašen apsolutnim pobjednikom takmičenja i dobiće pehar festivala klasične muzike „Orfej“.

„Pokretanje takmičenja posebno je značajna aktivnost za naš tim, s obzirom na to da je ‘Orfej’ već sada jedinstvena platforma koja povezuje učenike, studente, profesore i slobodne umjetnike, ali i publiku iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije“, kazao je umjetnički direktor festivala Fuad Šetić. Festival klasične muzike „Orfej“ pokrenut je u aprilu 2018. godine, a nastao je kao zajednički napor, tada još uvijek, studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Pored muzičkih sadržaja (koncerti, master klasovi, predavanja), „Orfej“ u svoj program uključuje i prezentaciju drugih umjetnosti, ali i nauka.

„Naši visokokvalitetni umjetnički programi i projekti usmjereni su ka novim generacijama publike, a jedan od naših glavnih ciljeva je da kroz raznovrsne sadržaje stvorimo snažnu transgeneracijsku mrežu umjetnika i profesionalaca, kako onih sa Zapadnog Balkana, tako i onih iz ostatka Evrope i svijeta“, rekao je Stefan Ćeha, direktor „Orfeja“.

Sve informacije o pravilima takmičenja„Accordeus“, propozicijama, žiriju, procesu prijavljivanja, kao i nagradama, nalaze se na internet stranici takmičenja:www.festivalorfej.com/accordeus. Prijavljivanje takmičara vrši se putem formulara koji je dostupan na pomenutoj internet stranici, a prijave se šalju do 7. maja ove godine.

“Instrumente u ruke, note na stalke, slušajte svoje mentore i muzicirajte”, poručili su organizatori takmičenja.

Bonus video: