Balkanski džez u fokusu JAM 2021.

Koncertni ciklus počinje nastupom jednog od najpopularnijih sastava iz Albanije, “AJS Quartet” koji će nastupiti u KIC-u 7. aprila u 17 časova

928 pregleda 0 komentar(a)
"Mjesec Poštovanja Džeza U Crnoj Gori - Jam 2021”, Foto: JAM 2021.
"Mjesec Poštovanja Džeza U Crnoj Gori - Jam 2021”, Foto: JAM 2021.

Jubilarno, 15. izdanje manifestacije “Mjesec poštovanja džeza”, JAM 2021, ove godine se obilježava pod geslom “Balkan Jazz”, a organizatori su pripremili program tokom čitavog aprila. Manifestacija će biti zatvorena upravo na Međunarodni dan džeza, 30. april, kada će na Dvorskom trgu na Cetinju završni koncert održati “Balkan Youth Jazz Orchestra”.

“Vodeći se idejom da muzičari u ovim izazovnim vremenima nijesu imali mnogo prilika da sviraju pred publikom, želimo da naglasimo važnost koncerata uživo i damo prostor džez izvođačima, sastavima i kompozitorima sa Balkana da se sretnu sa svojim slušaocima kao i da zajedno sa svojim kolegama kreiraju nove vrijednosti u muzici”, poručuju u saopštenju iz Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” i dodaju da je pripremljeno ukupno pet programa, sve uživo.

Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori počinje filmskim ciklusom “Džez na filmu” u okviru kojeg će biti prikazani: “Lift za gubilište” (1958) francuskog reditelja Luja Mala i “Paris Blues” (1961) američkog reditelja Martina Rita. Oba filma krasi muzika proslavljenih džez kompozitora - trubača Majlsa Dejvisa za “Lift za gubilište” i pijaniste Djuka Elingtona za film “Paris Blues”. Projekcije su planirane za 5. i 6. april u sali Dodest u 16 časova.

Koncertni ciklus počinje nastupom jednog od najpopularnijih sastava iz Albanije, “AJS Quartet” (Albanin Jazz Society Quartet) koji će nastupiti u KIC-u 7. aprila u 17 časova. Sastav čine muzičari iz Tirane: pijanista i kompozitor Genti Ruši, saksofonista i flautista Ermal Rodi, bubnjar Emiljan Dhimo i kontrabasista Roni Gjura.

Na programu JAM-a je i koncert mladog crnogorskog fjužn benda “Kuhinjazz”, koji je prošle godine počeo s autorskim radom. Osnovu sastava čini trio Enes Tahirović (klavijature), Slaven Ljujić (bas) i Martin Đorđević (bubnjevi), a proširuje se gostujućom duvačkom sekcijom Stefan Pavićević (saksofon) i Dejan Ljujić (trombon). Njihov koncert je najavljen za 22. april u velikoj sali KIC-a u 17 časova.

„mjesec Poštovanja Džeza U Crnoj Gori - Jam 2021”
„mjesec Poštovanja Džeza U Crnoj Gori - Jam 2021”foto: JAM 2021.

Na kraju manifestacije JAM 2021. biće realizovan koncert nove muzičke formacije mladih džez muzičara Balkana u okviru jednogodišnjeg projekta “Balkan Youth Jazz Orchestra”, a koji od juna prošle godine sprovodi nevladina organizacija Jazz Art pod pokroviteljstvom Fonda za Zapadni Balkan i u saradnji s partnerima iz regiona: Fakultet muzičke umjetnosti Beograd i Muzička akademija Univerziteta “Goce Delčev” Štip, i lokalnim partnerom KIC “Budo Tomović”.

“Balkan Youth Jazz Orchestra” izvešće autorske kompozicije deset odabranih mladih i afirmisanih kompozitora iz regiona: Vladimir Botev i Gordan Spasovski iz Sjeverne Makedonije, Simona Strungaru i Sebastian Burneci iz Rumunije, Ivan Jovanović, Damjan Jovičin i Nevena Pejčić iz Srbije, David Mastikosa iz Bosne i Hercegovine, Mak Mutrić iz Hrvatske, i Rok Nemanič, iz Slovenije, pod upravom džez eksperata - mentora i profesora Antonija Kitanovskog (Muzička akademija Univerziteta “Goce Delčev” Štip) i Vladimira Nikolova (Fakultet muzičke umjetnosti Beograd).

Prvi koncert je najavljen za 29. april u KIC-u u 17 časova, a dan kasnije na Cetinju, na Dvorskom trgu, u 12 časova. J. K.

Program “Virtuelni susreti”

U planu je i propratni program u vidu onlajn predavanja “Virtuelni susreti” u okviru kojeg će svake srijede u 20 časova govoriti ugledni umjetnici iz svijeta muzike, fotografije, književnosti i filma koji su u proteklom periodu dali svoj doprinos programima festivala “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori”.

Program se realizuje u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici, a predstaviće se: poznati muzički pisac, urednik-emeritus kolekcije američke muzike u Nacionalnom muzeju američke istorije Džon Edvard Hase; profesorica američke književnosti na Državnom Univerzitetu Luizijana u Aleksandriji u Sjedinjenim Američkim Državama; Virdžinija Džouns; ugledni umjetnički fotograf Žiga Koritnik iz Ljubljane i poznati teoretičar filma Miša Nedeljković koji je i profesor na Univerzitetu Oklahoma u SAD. Predavanja se prenose uživo na stranicama Jazz Art i American Corner Podgorica.

Bonus video: