Ravnomjerno razvijati kulturnu scenu u državi

Javni poziv zainteresovanim NVO za konsultacije u vezi sa Sektorskom analizom za utvrđivanje prioritetnih oblasti i potrebnih sredstava za finansiranje umjetničkih projekata nevladinih organizacija

2640 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Ministarstva kulture na Cetinju, Foto: Filip Roganović
Zgrada Ministarstva kulture na Cetinju, Foto: Filip Roganović

Neravnomjeran razvoj kulture i nedovoljno djelovanje nezavisne kulturne scene u realizaciji kvalitetnih produkcijskih projekata i programa u umjetnosti i kulturi, prepoznati su kao prioritetni problemi i potrebe koje treba riješiti u 2021. godini kroz finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija.

To se izdvaja u nacrtu sektorske analize za oblasti umjetnost i kultura Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Nacrt je objavljen juče u okviru Javnog poziva zainteresovanim NVO za konsultacije u cilju sačinjavanja Sektorske analize za utvrđivanje predloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija iz Budžeta Crne Gore u 2021. godini.

“Sektorska analiza se priprema u tekućoj za narednu kalendarsku godinu radi blagovremenog planiranja visine sredstava koja će biti opredijeljena na pozicijama ministarstava nadležnih za oblasti koje Vlada utvrdi kao prioritetne za finansiranje projekata i programa NVO. Analiza će poslužiti i za pripremu javnih konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje”, objašnjavaju iz ministarstva.

Predlozi, sugestije i komentari na Nacrt sektorske analize, u elektronskom obliku šalju se do 28. aprila na mejl: milica.dragicevic@mpnks.gov.me.

Ono što ministarstvo u oblasti kulture planira da postigne jeste ravnomjerniji razvoj na čitavoj teritoriji Crne Gore, odnosno veća zastupljenost kulturnih sadržaja u manje razvijenim opštinama i onima koje nemaju kontinuiran kulturni život; osnaživanje manjih i nerazvijenijih organizacija nezavisne kulture; prezentacija i ekonomska valorizacija kulturno-istorijskih lokaliteta u turističkom i umjetničkom smislu; stvaranje nacionalne mreže nezavisne kulturne scene, povezivanje i umrežavanje na regionalnom nivou, međusobna razmjena znanja, praksi, iskustava, i unapređenje rada civilnog sektora u oblastima kulture i umjetnosti i intersektorske saradnje.

Razlike u opredijeljenom novcu za kulturu u zavisnosti od regiona (primorski, središnji, sjeverni) su velike, pa ovogodišnja sektorska analiza u prvi plan stavlja potrebu za ravnomjernim razvojem kulture. Evidentno je da za konkurse kojima se finanasiraju projekti u oblasti umjetnosti vlada veliko interesovanje NVO, što je važno zbog raznovrsnosti produkcije i afirmacije alternativnih i savremenih pravaca i trendova.

Još jedan od ciljeva ministarstva je zaštita i promocija raznolikosti kulturnih izraza. Ističe se potreba za uključivanjem NVO i većeg broja građana kako bi briga o pojedinim vrstama kulturnih dobara bila veća, a javni sektor blagovremeno uključen i angažovan da spriječi eventualne devastacije. Kao važan oblik djelovanja se izdvaja i zaštita tradicionalnih znanja, vještina, zanata, običaja i praksi, ističu iz ministarstva. Saradnja javnog, NVO sektora i “običnih” građana je ključ ka efikasnosti u oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine.

Bonus video: