Priroda - potrošna roba za privlačenje investitora

Publika će, u sklopu postavke u prostorijama Fondacije „Petrović Njegoš“ na Kruševcu u Podgorici, do 28. maja biti u prilici da vidi radove umjetnika iz različitih sfera

1607 pregleda 0 komentar(a)
Ben Rivers, Urth, 2016 (frejm); Ustupljeno ljubaznošću umjetnika i LUX-a, Foto: Ustupljeno na korišćenje
Ben Rivers, Urth, 2016 (frejm); Ustupljeno ljubaznošću umjetnika i LUX-a, Foto: Ustupljeno na korišćenje

Interdisciplinarni projekat “Future Ecologies/Ekologije budućnosti”, koji je inicirao British Council i fondacija LUX London, a sprovodi Institut za savremenu umjetnost Crne Gore, počeo je 8. marta premijerom video eseja “Future In Debris” na sajtu www.futureindebris.space, a sada se nastavlja interdisciplinarnim programom i izložbom “Ekologije Budućnosti/Budućnost u ruševinama” koja će biti otvorena sjutra.

Publika će, u sklopu postavke u prostorijama Fondacije „Petrović Njegoš“ na Kruševcu u Podgorici, do 28. maja biti u prilici da vidi radove umjetnika iz različitih sfera, među kojima su: Adrijana Gvozdenović, Louis Henderson, Lenka Đorojević & Matej Stupica, Ivan Marković, Uriel Orlow, Irena Lagator Pejović, Charlotte Prodger, Ben Rivers, Ivan Salatić i Jelena Tomašević.

“Forum za prostornu akciju, koji će se svakog četvrtka realizovati online putem Zoom platforme, koncipira organizacija KANA (Ko Ako Ne Arhitekta), a ugostiće Biljanu Gligorić, Cvijetu Biščević, Balšu Lubardu, Ljubicu Slavković i Aleksandra Perovića”, dodaju organizatori iz ISU.

“Budućnost u ruševinama” kuratorke Natalije Vujošević, u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore i u saradnji sa Fondacijom „Petrović Njegoš“ i ISU, dio je programa “Ekologije budućnosti”, projekta “Tu smo: Pokretne slike umjetnika (We are here: Artists’ Moving Image)”, British Councila i LUX-a, koji je razvio kurator Tendai John Mutambu, British Council i LUX. Kroz “Ekologije budućnosti” se Zapadnom Balkanu predstavlja serija izložbi, projekcija i događaja, koje uređuje šest kuratora iz regiona, objašnjeno je u saopštenju.

“’Budućnost u ruševinama’ naziv je izložbe i interdisciplinarnog programa koji se događa na 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, tokom kojih smo suočeni sa naletima divljeg neoliberalizma, čije se posljedice reflektuju kroz urbani i prirodni pejzaž. Dok se ideje o zajedništvu urušavaju zajedno sa zapuštenim remek-djelima socijalističke arhitekture, crnogorske prirodne ljepote svode se na potrošnu robu za privlačenje kapitala investitiora. Kako u ovakvim okolnostima vidjeti budućnost društva? Potreba za ponovnim promišljanjem zajednice i ujedinjenom akcijom za pronalaženje ekologija budućnosti, goruće su teme kojima se bavi i ovaj program”, navodi se u saopštenju.

Program će, ističu oni, takođe otvoriti i razgovor o ulozi umjetničkog i ekperimentalnog filma u savremenoj umjetnosti, kao i mogućnostima za podršku i razvoj ekperimentalnih umjetničkih filmskih projekata u Crnoj Gori.

Bonus video: