Kompleksan identitet i uloga žene

Postavku će otvoriti kustoskinja Biljana Keković, a može se pogledati do 31. maja. U tekstu za katalog koji prati izložbu, Sunčica Lambić Fenjčev je, između ostalog, zapisala da njihovi radovi, podstaknuti ličnim iskustvima, pripovijedaju univerzalne priče..

1111 pregleda 1 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Izložba “Rizom - ženske poetike prostora, pripadanja i uzemljenja” na kojoj će se predstaviti tri umjetnice iz Srbije Lea Vidaković, Jelena Grujičić i Maja Rakočević Cvijanov, biće otvorena danas u Podgorici, u 17 časova u galeriji Centar Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Postavku će otvoriti kustoskinja Biljana Keković, a može se pogledati do 31. maja. U tekstu za katalog koji prati izložbu, Sunčica Lambić Fenjčev je, između ostalog, zapisala da njihovi radovi, podstaknuti ličnim iskustvima, pripovijedaju univerzalne priče...

“Rakočević Cvijanov, Grujičić i Vidaković oblikuju kompleksan identitet i ulogu žene, kao i sa njim blisko povezan pojam doma u današnjem društvu kroz različite uglove prezentacije koji uzimaju u obzir socijalni i ekonomski momenat, pol, biološku funkciju, simbolična značenja. Tri umjetnice - tri žene, specifičnim, ženskim, tzv. ‘mekim’ rukopisom stvaraju djela koja izložena zajedno reprezentuju i prožimaju njihova razmišljanja, emocije, pitanja sa kojima se svakodnevno suočavaju kao žene, majke, ćerke, umjetnice, u kojima se prepliće iskustvo iskazano poetikom žene i ženskim ‘pogledom’, ujedno slaveći, ali i preispitujući uloge rađanja, materinstva i simbole kuće, doma u savremenom društvu permanentnih promena i nesigurnosti”, bilježi Lambić-Fenjčev.

Grujičić je vizuelna umjetnica i kulturna radnica. Diplomirala je 2011. godine u Beogradu na FLU na grafičkom odsjeku u klasi Biljane Vuković. Jedna je od osnivača Centra za savremenu kulturu i umetnost u Subotici. Nakon višegodišnjeg boravka u Parizu i Beogradu, 2018. se vratila u Suboticu gdje trenutno živi i radi.

Vidakovićeva je multimedijalna umjetnica koja radi na području animiranih instalacija i proširenih medija, primjenjujući tehniku tradicionalnog lutka filma. Završila je studije animacije na HVO u Norveškoj, diplomirala na odsjeku za grafički smjer i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i završila master studije audio-vizuelne umjetnosti na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Belgiji. Prošle godine je doktorirala na smjeru animacije na School of Art, Design and Media na Nanyang Technological University u Singapuru.

Rakočević Cvijanov je diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je doktorand vajarstva na FLU u Beogradu.

Bonus video: