Đukanović: Bota Nikolić jedan od sinonima za film na ovim prostorima

"Odlazak stvaraoca i čovjeka kakav je bio Božidar - Bota Nikolić, veliki je gubitak - ne samo za njegovu porodicu i nas koji smo ga poznavali i naročito cijenili, već i za cjelokupnu umjetnost u regiji", kazao je predsjednik

5272 pregleda 11 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti filmskog reditelja Božidara Bote Nikolića njegovoj porodici.

"Sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti vašeg supruga i oca, a našeg uglednog stvaraoca, velikog čovjeka i prijatelja Božidara - Bote Nikolića. Odlazak stvaraoca i čovjeka kakav je bio Božidar - Bota Nikolić, veliki je gubitak - ne samo za njegovu porodicu i nas koji smo ga poznavali i naročito cijenili, već i za cjelokupnu umjetnost u regiji", naveo je Đukanović.

Kazao je da je Nikolić, svojim prepoznatljivim autorskim pečatom, regionalnoj kinematografiji duže od pola vijeka doprinosio neumorno - toliko da jedan od najdubljih tragova u njenoj istoriji pripada upravo njemu. "Njegov istančani osjećaj za film nije se ogledao samo u tome što je kao reditelj i direktor fotografije kreirao brojna vrijedna djela, već i što je tokom karijere otkrio neke od budućih globalnih glumačih zvijezda."

Generacije i danas stasavaju rado gledajući filmove koji su, zahvaljujući Nikolićevom daru, postali vanserijski radovi, a njihova neprolazna vrijednost upravo je jedna od kruna umjetničkog rada tog reditelja, dodao je Đukanović.

Bota Nikolić je, ističe predsjednik države, tako postao jedan od prepoznatljivih sinonima za film na ovim prostorima, pri čemu je uvijek - i kao profesionalac i kao čovjek - ostao privržen svojoj Crnoj Gori.

"Upravo onda kada smo zajedničkim snagama, krajem devedesetih, obnavljali crnogorsku kinematografiju, angažman Bote Nikolića bio je od nemjerljivog značaja. Božidara ću jednako pamtiti i kao prijatelja, kao skromnog čovjeka sa izuzetnim ljudskim vrlinama i kvalitetima, kao jednog od onih dobrih ljudi koji su svojim prisustvom oplemenjivali. Botu i njegov rad pamtiće i Crna Gora - kao jednog od njenih najvećih stvaralaca, koji je svojim imenom i radom, ujedno, afirmisao i rodnu državu," zaključio je Đukanović u telegramu.

Bonus video: