Dvorac ljepši od dvora

Izložba posvećena 121. godišnjici gradnje zdanja kralja Nikole I u gradu pod Trebjesom

2846 pregleda 0 komentar(a)
Dio postavke u Nikšiću, Foto: Sv. MANDIĆ
Dio postavke u Nikšiću, Foto: Sv. MANDIĆ

Na platou Doma revolucije u Nikšiću postavljena je izložba „Dvorac ljepši od dvora“ posvećena 121. godini od gradnje dvorca kralja Nikole I u gradu pod Trebjesom.

Izložba, koja će trajati do 1. septembra, a koju je priredila Javna ustanova “Muzeji i galerije”, organizovana je povodom Međunarodnog dana muzeja.

Prema riječima autora izložbe, Bojana Novakovića, kustosa u JU “Muzeji i galerije”, namjera im je bila da prikažu kako se dvorac, koji je izgrađen 1900. godine, mijenjao i to ne samo njegov izgled, već i namjena.

“Dvorac je podignut kao knjažev, a radovi su započeti 1898. godine. Knjaz Nikola je htio da podigne jedan takav dvorac u novoosvojenom Nikšiću jer je imao velike planove sa gradom zbog njegovog strateškog položaja. Josip Slade je planirao da dvorac smjesti na južnom krugu kod autobuske, ali je knjaz odredio ovu lokaciju pokraj Saborne crkve, čija gradnja je bila u završnim radovima”, kazao je Novaković.

Na pet panoa prikazano je deset fotografija, a među njima su neke prvi put izložene. Na fotografijama, prema riječima autora izložbe, prikazani su pojedini sudbonosini događaji vezani za Nikšić, poput savezničkog bombardovanja 1944. godine, kada su prve bombe pale na dvorac.

Naziv izložbe “Dvorac ljepši od dvora” je, kako je kazao Novaković, impresija novinara “Glasa Crnogorca” sa početka 20. vijeka koji mu je na taj način odao priznanje.

Dvorac, koji se nalazi pored gradskog parka i Saborne crkve, sagrađen je 1900. godine, povodom proslave četrdesetogodišnjice vladavine knjaza Nikole, a projektovao ga je hrvatski arhitekta dr Josip Slade. Smatra se najljepšom građevinom koju su Petrovići sagradili, i služio je kao ljetnja rezidencija crnogorskom vladaru.

Od 1919. godine pa do početka Drugog svjetskog rata, u Dvorcu je bila smještena Gimnazija. Tokom rata znatno je porušen, a od 1949. do 1975. godine u njemu se nalazila Osnovna škola “Luka Simonović”, dok je prizemlje Dvorca od 1976. do 1980. godine koristila Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, a sprat je adaptiran za muzejsku postavku. Dvorac, u kome se do prije nekoliko godina nalazilo i arhivsko odjeljenje koje je premješteno u zgradu Nikšićkog pozorišta, renoviran je 1984. godine.

Izložba, koja će trajati do 1. septembra, a koju je priredila Javna ustanova ‘Muzeji i galerije’, organizovana je povodom Međunarodnog dana muzeja

Adaptacija zgrade biće gotova do septembra

Godinama je Dvorac, koji je se nalazi na spisku Uprave za zaštitu kulturnih dobara, propadao, a zbog vlage i krova koji prokišnjava muzejski eksponati su bili ugroženi. U toku je njegova rekonstrukcija koja je počela 20. avgusta 2020. i trajaće godinu.

“Rekonstrukcija teče pom planu i trebalo bi da bude završena do septembra. U toku su unutrašnji radovi na dvorcu. Naš najveći posao je pakovanje zbirki i odlaganje na sigurno. Poslali smo dosta eksponata na konzervaciju i zadovoljna sam smještajem muzejskog materijala. Već radimo na tome da se pripremi muzejska postavka”, kazala je direktorica “Muzeja i galerija”, Jelena Đukanović.

Prema njenim riječima u Dvorcu će se, nakon njegove rekonstrukcije, nalaziti i multimedijalna sala, suvenirnica, kafe, tzv. viral soba koja će biti postavljena u okviru arheološke zbirke pa će posjetioci biti u prilici da se “vrate” 150.000 godina unazad.

“Doći će do promjene muzejske postavke, vitrina, rasvjete. Izmijeniće se koncept, jer postavka koju smo skinuli bila je iz 1984. godine. Jedna sala će biti posvećena razvoju grada, od oslobođenja od Turaka do danas. Značajne porodice kao Šobajići će dobiti svoje mjesto, zatim dinastija Petrović…Idemo u susret savremenom muzejskom konceptu”, poručila je Đukanović.

Bonus video: