„Spomenici su nauk za sva vremena“

Promovisana Monografija „Kolašin, ratna prijestonica Crne Gore – spomenici i spomen-oblježja NOR od 1941 – 1945“

6135 pregleda 7 komentar(a)
Sa promocije, Foto: KUD Mijat Mašković
Sa promocije, Foto: KUD Mijat Mašković

Kolašin je crnogorska istorijska čitanka, Breza simbol slobode, a spomenici bukvari vjekovne hrabrosti i luče slobode koja je će uvijek biti i neosvojivi. To je poručeno sa promocije monografije „Kolašin, ratna prijestonica Crne Gore – spomenici i spomen-oblježja NOR od 1941 – 1945“.

„Na ovoj ratnoj raskrsnici, proljeća su bila kao sumorna jesen.I ljeta su bila mračna.Dok su djeca napuštala djačke skamije a sjenokosi pustjelim ovdje su se smjenjivale vojske.Zebnju u gradu na Tari, rafale i plotune, smjenjivao je san o slobodi.Ovdje su donošene značajne odluke za obnovu imena crnogorskog i utemeljenja ravnopravne Crne Gore u poratnoj Jugoslaviji.U ratnom klatnu Kolašin i Crna Gora su dočekali oslobođenje ali mnogi nijesu dočekali slobodu“, kazao je napisao novinar i publicista Radojica Bulatović.

Uspomenu na te dane, rekao je on, čuva i „monografija u kojoj se smjenjuju fotografije spomenika, istorijske istine, imena rodoljuba“. Spomenici se ne mogu čuvati kao hladne ploče, kazao je Bulatović, „već kao goruće štivo u udžbenicima i nauk za sva vremena“.

Prema riječima Zuvdije Hodžića ,predsjednika SUBNOR-a i antifašista Crne Gore „ plamen antifašizma je raspaljen, da svijetli puteve Crnoj Gori“. Bistu, kazao je on „neko može sruštit, ali knjigu nikad“.

Incijator štampanja monografije je pročasni predsjednik UBNOR-a Kolašin Gojko Vlahović. Kako je rečeno njenom kvalitetu doprinio je „na sebi svojstven način istraživača, pisca i hroničara Branislav Jeknić“ Izdavač su Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore i UBNOR-a i antifašista Kolašina.

Na promociji su govorili još i Vlahović, predsjednik Opštine Milosav Bulatović i predsjednik kolašinskog UNBOR-a Darko Bulatović.

Program je vodio novinar, publicista i generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista, Dragan Mitov Đurović.

Bonus video: