Milenku Ratkoviću nagrada za životno djelo

Ratković je autor više od 70 knjiga, napisao je više od 500 kratkih priča i jedan je od najčešće objavljivanijih pisaca u bivšoj Jugoslaviji

2061 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade
Foto: Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade

Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade uručilo je Milenku Ratkoviću Nagradu za životno djelo, za ukupan književni opus i izuzetan doprinos razvoju dječje književnosti.

Nagrada je, kako je saopšteno, uručena u porodičnom domu Ratkovića u Baru, uoči početka Festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod starom maslinom“.

Ratković je jedan od utemeljivača rada Udruženja. Rođen je u Rapu, kod Starog Bara. Nižu gimnaziju završio je u Baru, srednju ekonomsku školu u Titogradu i Beogradu, a Školu za nastavnike ekonomske struke u Sarajevu. Bio je urednik „Titovog pionira“, dugogodišnji član redakcije književnog lista za djecu UCPDM „Osmijeh“. Kao novinar, radio je na mjestu urednika emisija za djecu na Radiju Crne Gore.

Napisao je više od 500 kratkih priča, i jedan je od najčešće objavljivanijih pisaca u bivšoj Jugoslaviji. Više od 200 Ratkovićevih priča je prevedeno na mađarski, turski, slovački, bugarski, makedonski, albanski, češki i ruski jezik. Autor je više od 70 knjiga. Riječ je uglavnom o proznim tekstovima za djecu, a pisao je i o kulturnoj prošlosti grada Bara. Pored ostalog, autor je dvije gramatike i 16 čitanki za osnovnu školu. Zastupljen je u mnogim zbornicima, antologijama i hrestomatijama dječje i omladinske književnosti.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Crnoj Gori i regionu.

Bonus video: