Vivaldi, Vagner i Mocart za kraj maja

Crnogorski simfonijski orkestar održaće koncert pod dirigentskom palicom gosta iz Hrvatske, maestra Vetona Marevcija

1106 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorski simfonijski orkestar održaće koncert pod dirigentskom palicom gosta iz Hrvatske, maestra Vetona Marevcija na Velikoj sceni Muzičkog centra u subotu, 29. maja u 20 časova.

Koncertni program obuhvatiće djela iz tri različite stilske epohe - “Koncert za fagot, gudače i kontinuo u e-molu” Antonija Vivaldija, simfonijsku poemu “Zigfridova idila” Riharda Vagnera i “Hafner simfoniju br. 35” Volfganga Amadeusa Mocarta.

Solističku dionicu u Vivaldijevom koncertu interpretiraće drugi fagotista Crnogorskog simfonijskog orkestra Georgi Kalajđijev.

foto: Muzički centar Crne Gore

Dirigent Marevci se smatra jednim od najperspektivnijih mladih dirigenata u Hrvatskoj zbog svoje bogate biografije koju ima sa 29 godina. Orkestarsko dirigovanje studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Uroša Lajovica i Mladena Tarbuka, a svoje znanje je usavršio na seminarima Kolina Metersa i Alena Francisa. Od sezone 2020/2021. zaposlen je kao dirigent hora Hrvatskog narodnog pozorišta u Splitu. Sarađivao je i sa Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim narodnim pozorištem u Zagrebu, orkestrom HRT-a, kao i sa brojnim drugim orkestrima i horovima iz Hrvatske i regiona.

Solista Kalajđijev rodom je iz Skoplja, a od 2018. godine član je Crnogorskog simfonijskog orkestra, na poziciji drugog fagota. Tokom boravka u Crnoj Gori učestvovao je na brojnim festivalima kao kamerni muzičar, od kojih je najznačajniji nastup na KotorArtu 2020. godine. Iste godine radio je kao mentor na Ljetnjem muzičkom kampu za kamernu muziku na Ivanovim koritima.

Bonus video: