Nagrada iz Njujorka filmu “Imala sam 10 godina”

Reditelju Veliboru Čoviću specijalno priznanje za “izvanredan doprinos dokumentarnom filmu”

1949 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Specijalno priznanje za izvanredan doprinos dokumentarnom filmu u okviru International Filmmaker Festivalu u Njujorku - IFFNY 2021 dodijeljeno je crnogorskom predstavniku, autoru Veliboru Čoviću za dugometražni dokumentarni film „Imala sam 10 godina“.

„Vrijednost filma ‘Imala sam 10 godina’ je u tome što u ratnoj ostavštini pronalazi primjere univerzalnih ljudskih vrijednosti“, ističe se u obrazloženju njujorškog festivala.

Film je prikazan u okviru zvaničnog programa Filmmaker festivala koji je održan od 21. do 24. maja, a prati priču satkanu od sjećanja na izbjegličke dane, kada je 1999. godine više od 100 hiljada građana Kosova utočište pronašlo u Crnoj Gori, a svi pod istim “obilježjem” - izbjeglice.

Čović je svoju inspiraciju pronašao u fotografijama koje su svjedočile njihovom dolasku, ali i životu, muci, snalažljivosti... Tragom nekoliko fotografija kojima biva podstaknut Čović traga za sudbinama izbjeglica sa Kosova i dobročinstvom onih koji su pokazali čojstvo u trenucima tjeskobe.

Ipak, nije u pitanju film koji govori o ratnom stradanju, već o dobročinstvu. Tako Čovićev dokumentarac svjedoči o brojnim podvizima koji su se zadržali u kolektivnoj svijesti nekadašnjih nevoljnika koji se u razgovoru sa autorom prisjećaju svoje golgote, ali i inspirativnih primjera humanosti i dobrote koje će pamtiti i koje prenose na svoje potomke.

Producent filma „Imala sam 10 godina“ je kompanija “A Production” iz Podgorice, a realizovan je uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Fonda za manjinska prava.

Čovićevo ostvarenje će uskoro biti prikazano i na South East Europe Film Festivalu čije je sjedište u Parizu. Ovaj festival održaće se u onlajn formi od 2. do 7. juna, sa istovremenim prikazivanjem u Parizu, Berlinu i Vašingtonu.

J. K.

Bonus video: