Da li je čovjeku današnjice potrebna maska?

Izložba “Maske života” Marije Radusinović biće otvorena danas u Podgorici, u Umjetničkom paviljonu ULUCG

4129 pregleda 0 komentar(a)
Radusinović, Foto: ULUCG
Radusinović, Foto: ULUCG

Samostalna izložba likovne umjetnice Marije Radusinović, pod nazivom “Maske života” biće otvorena danas u Podgorici, u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, u 20 časova.

Postavku čini 59 radova nastalih u tehnici ulje na platnu i crtež. Izložbu će otvoriti mr Ilija Burić, a pored njega o izložbi je više zapisala istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

“Marijino slikarstvo je otvorena pozornica koju ne ograničava prostorna i vremenska dimenzija. Riječ je o univerzalnom otvorenom pozorištu života u kojem su akteri mitološke ličnosti (Perikle), savremeni/bezvremeni čovjek (Vremeplov, Narcis, Ministar, Filozof), pa i ona sama kao dramaturg koji osmišljava tok radnje (Put, Vremeplov). Ljudskim figurama-likovima i slojevitim scenogafskim repertoarom ona povezuje antiku, renesansu, imaginarne i sakralne građevine, urbanu arhitekturu, savremene tahnološke izume, predmete sa humoreskno-satiričnim podtekstom koristeći ornamantalne šare kao dekoraciju ili u funkciji figuracije. Tako umjetnica naseljava metafizički prostor u kojem su vrijeme kao nadvrijeme i predmetni sloj slike zaustavljeni - zamrznuti - ukočeni u transcendentalnoj ravni postojanja”, tumači Zeković.

Marija Radusinović- Maske života
Marija Radusinović- Maske životafoto: Marija Radusinović

Ona dalje ističe da se u radu Marije Radusinović postavlja pitanje da li je čovjeku današnjice potrebna maska, jer njegovo lice vremenom postaje obezličeno, isprazno, ogoljeno, unifromisano.

“Zato, ne slučajno, Marija njihove oči uokviruje krugovima - ciljnim target zonama koje predstavljaju jedini put da se prodre u esenciju/srž ljudske egzistencije, dok ljudske likove kao nosioce radnje predstavlja kao deformisane, karikirane spodobe, čije organske/anorganske forme formiraju čudesne kreature koje izazivaju osjećaj nelagode, odbojnosti, strepnje i anksioznosti”, dodaje Zeković.

Na djelima umjetnice “vjesnici apokaliptičkih prijetnji razotkrivaju egzistencijalnu krizu savremenog društva i čovjeka sa hiljadu lica”, a na svemu tome reflektuju se konfliktne situacije dobra i zla, mana i vrlina...

Izložba će biti otvorena za javnost do 23. juna tokom radnog vremena Umjetničkog paviljona.

Bonus video: