Promocija Leksikona slikara manjinskih naroda

“Saga svjetlosti” prezentuje opus 54 umjetnika

2266 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija Leksikona slikara pripadnika manjinskih naroda Crne Gore pod nazivom “Saga svjetlosti” održaće se u Muzeju i galeriji Tivat večeras u 20 časova.

Tim prilikom govoriće mr Selma Đečević, likovna umjetnica i teoretičarka savremene umjetnosti, Tanja Nikolić, likovna umjetnica i Salko Luboder, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, dok će moderatorka večeri biti mr Jelena Bošković.

Leksikon “Saga svjetlosti” prezentuje opus 54 umjetnika iz redova manjinskih naroda koji stvaraju ili su stvarali u Crnoj Gori. Izdavanjem Leksikona stavlja se više svjetla na ulogu i doprinos slikara manjinskih naroda ukupnom crnogorskom likovnom i umjetničkom stvaralaštvu i kroz ovakvu formu naglašava bogatstvo i raznovrsnost umjetničkog izraza, koji se staču u jedinstven kulturni potencijal Crne Gore. Riječ izdavača i uvodni tekst pored našeg, dati su na albanskom i engleskom jeziku.

“Ovaj Leksikon predstavlja krunu pod kojom su se okupili umjetnici različitih generacija, raznovrsnih likovnih poetika, koji su svoje stvaralaštvo vezali za rodnu grudu ili su otišli u svijet i stekli međunarodnu reputaciju. Svi oni su utkali svoje djelo u jedinstvenu mozaičku sliku koja predstavlja likovnu umjetnost manjinskih naroda u Crnoj Gori”, zapisala je Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti u uvodnom tekstu Leksikona.

Izdavač Leksikona je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Bonus video: