“Put stvaraoca - koraci ka uspjehu”: Kreativno pisanje mnogostruko korisno za učenike

”Osim ovoga, kreativno pisanje: razvija maštu i podstiče kreativnost, jača čitalačku pismenost djece, obogaćuje njihov rječnik i jača samopouzdanje učenika, njihove komunikacijske i druge vještine”, rekla je ona

5496 pregleda 115 reakcija 1 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Anđela Flis
Sa promocije, Foto: Anđela Flis

Promocija publikacije “Put stvaraoca - koraci ka uspjehu” večeras je održana u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.

”Ova knjiga je treća u nizu i u njoj su izdvojene neke teoriske postavke i praktična iskustva naših nastavnika koji su uključeni u projekat i predstavlja lijep priručnik, odnosno publikaciju koja će pomoći nastavnicima u Crnoj Gori a i šire. Da na što efikasniji način i na što bolji primjenjuju procesni pristup i tako omoguće djeci da savladaju pisanje kao jednu kompleksnu i vrlo zahtjevnu aktivnost do koje nije lako stići, a nastavnici i škola imaju posebnu odgovornost u tom poslu”, rekla je za ”Vijesti” jedna od pokretača ovog projekta i autorka publikacije Dušanka Popović.

Na promociji osim Popović su govorile autorka Aleksandra Vešović Ivanović i recenzentkinje dr Dijana Vučković i mr Biljana Mosurović, dok je moderator večeri bila Valentina Radulović.

Moderatorka Radulović je na početku istakla da kreativno pisanje je mnogostruko korisno za učenike i utiče da nadarena djeca otkriju i razviju svoj spisateljski talenat i radost pisanja.

”Osim ovoga, kreativno pisanje: razvija maštu i podstiče kreativnost, jača čitalačku pismenost djece, obogaćuje njihov rječnik i jača samopouzdanje učenika, njihove komunikacijske i druge vještine”, rekla je ona.

Ovo je treća po redu publikacija koja je izašla iz projekta Kako učenicima pomoći da uspješno stvaraju usmene i pisane, umjetničke i neumjetničke tekstove. Projekat je zaživio prije deset godina u trinaest crnogorskih škola i fkusiran je da pomogne nastavnicima u prepoznavanju i podršci talentovanim učenicima i onima manje talentovanim.

”Uzevši u obzir sve teorijske i praktične aspekte ovog rukopisa, izražavam nedvosmisleno akademsko očekivanje da će ova i ovakve publikacije doprinijeti unapređenju teorijskih i praktičnih saznanja o nastavi i učenju, te da će inspirisati i motivisati njene buduće čitaoce da i oni krenu stazama stvaralaštva”, poručila je recezentkinja Vučković.

Projekat realizuju JU KIC “Budo Tomović” i NVU Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore - IPAK CG.

Bonus video: