Pozorišno društvo “Divan” iz Petnjice izvelo komad “Pismo za mamu”

Na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju predstavljen najmanji glumački ansambl u Crnoj Gori

984 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz predstave “Pismo za mamu”, Foto: Jadranka Ćetković
Detalj iz predstave “Pismo za mamu”, Foto: Jadranka Ćetković

U nedjelju, treće večeri jubilarnog 50. Festivala dramskih amatera u Bijelom Polju publici se predstavila jedna od najmađih pozorišnih grupa - Pozorišno društvo “Divan“ iz Petnjice sa predstavom „Pismo za mamu“, po tekstu i u režiji Reha Ramčilovića.

Mladi glumci koji uglavnom čine stalnu postavku ovog pozorišnog ansambla, na sceni su pokazali svoj entuzijazam i ljubav prema toj umjetnosti. Predstava je, objasnio je Ramčilović, vezana za bihorski kraj.

„Predstava je vezana za naš bihorski kraj. U pitanju je dinamična priča o poštaru Hasu, koji je, raznoseći poštu, koji je malo zastranio u pokušaju da prevari žene u mjestu, a s obzirom da se radi o patrijahalnoj sredini, on na kraju ispašta i bude kažnjen za svoja nedjela”, naveo je Ramčilović.

Pozorišno društvo “Divan” uspješno je predstavljeno bjelopoljskoj publici prije tri godine komadom Dragana Koprivice „Čovjek za sve” sa kojom su nastupali širom Crne Gore i regiona, a sa predstavom “Doktor uspješan, pacijent umro” za koju je Ramčilović napisao tekst, imali su gostovanja u Luksemburgu, Švajcarskoj i Njemačkoj,Sarajevu, Tuzli, Novom Pazaru...

Sinoć, četvrte večeri festivala nastupio je Akordov omladinski centar Nikšić sa predstavom “One nisu htjele nešto sasvim drugo”, koji je po tekstu Milene Depolo, režirao i adaptirao Dragan Knežević.

Večeras će nastupiti glumci bjelopoljskog i kolašinskog pozorišta u zajedničkom komadu “Ifigenija”, po Euripidovoj tragediji, koju je režirao Dragan Koprivica.

Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević kazao je da ovaj festival ima svoje mjesto na kulturnoj mapi Crne Gore, te da je potreban Bijelom Polju i Crnoj Gori,dodajući da ga treba čuvati kako bi mogao izdržati probu vremena.

„Ovaj festival je rastao i dorastao, mijenjao se, mnogo je glumaca prošlo, ali ono što je važno je da je kultivsao pozorišnu publiku, to je velika stvar i možda glavni rezultat“, kazao je Kovačević.

Kroz FDA u BIjelom Polju, podsjetio je Kovačević, kroz pola vijeka trajanja, odigrano je više od 400 predstava, sa više od pet hiljada glumaca i oko 200 režisera.

Prve večeri FDA u petak, povodom pola vijeka postojanja manifestacije, održana je svečana akademija.

Bonus video: