Glumački sastav čine uglavnom osnovci i srednjoškolci

Kroz Hamleta prikazali devijacije u savremenom društvu

Na 50. Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju publici se predstavili mladi glumci iz Rožaja

1501 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Hamlet u doba marketinga", Foto: J. Ćetković
Scena iz predstave "Hamlet u doba marketinga", Foto: J. Ćetković

Ideja za pozorišni komad ‘Hamlet u doba marketinga’ nastala je iz potrebe da se sučele naše današnje potrošačko društvo i nemjerljive umjetničke, odnosno književne vrijednosti Šekspirovog ‘Hamleta’, drame koja ostaje klasika za sva vremena”, kazao je tekstopisac i reditelj Dragan Koprivica.

On je to kazao preksinoć, nakon što je predstava koju su izveli glumci Dramskog studija Centra za kulturu iz Rožaja izvedena na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju, koji se po pedeseti put održava u gradu pod Obrovom.

Mladi glumci iz Rožaja su, kazao je on, kroz pokret i scensku igru pokazali da su shvatili vrijeme u kojem živimo i poimanje reklama.

„One vrijednosti koje su neprolazne, a koje oličava Šekspirova drama Hamlet i prolazne, agresivne, navodne vrijednosti reklama koje su nam, na neki način, život ne samo ispunile, nego i prepunile i kojima se vrši atak na slobodu građanina i čovjeka danas ne samo na Balkanu, već i šire. Upravo ta agresija reklama koja se štancuje od televizija i raznih emisija postaje oličenje jednog sadašnjeg prenapregnutog društva i stavljanja čovjeka u funkciju mašine za reciklažu reklama, a ova predstava je u tom smislu jedan bunt. Uz dokaz kako je krenulo kod mene u predstavi, čak ni pozorišna predstava ne može da prođe bez agresije reklama”, kazao je Koprivica, dodajući da je tekst i režija koju potpisuje i njegov lični bunt i pokušaj da se prikaže da živimo u svijetu žestokih suprotnosti između poezije i agresivnog poimanja kulture preko reklama.

Glumački sastav iz Rožaja čine uglavnom osnovci i srednjoškolci.

“Kao i svi tekstovi Dragana Koprivice i ovaj je pun sarkazma koji reaguje na devijacije u društvu i na ono što treba mijenjati. Najbolji način da se prikažu nedostaci u društvu je upravo pozorište i smatram da su svojom energijom i mladošću mladi glumci to i pokazali večeras”, kazao je direktor Centra za kulturu u Rožajama Sulejman Kujević.

Preporučujemo za Vas