promovisan roman "Teuta, kraljica Ilira"

Martinoviću "Zlatni zmaj" za 2020.

Martinović je kazao da je "Zlatni zmaj" potvrda njegovog višedecenijskog stvaralaštva i podsticaj da nastavi putem starih civilizacija

1265 pregleda 0 komentar(a)
Miraš Martinović, Foto: Privatna arhiva
Miraš Martinović, Foto: Privatna arhiva

Književnik Miraš Martinović dobitnik je međunarodno priznanje za doprinos razvoju fantastike "Zlatni zmaj" za 2020. godinu, koje dodjelju REFESTICON.

Priznanje za doprinos fantastičnoj književnosti Martinoviću je pripalo zbog dugogodišnjeg staralaštva sa elementima epske fantastike posvećenog temama značajnim za istoriju i kulturnu baštinu Crne Gore i država u okruženju.

Martinović je kazao da je "Zlatni zmaj" potvrda njegovog višedecenijskog stvaralaštva i podsticaj da nastavi putem starih civilizacija.

"Ova nagrada me posebno iznenadila i obradovala, dala mi unutrašnja krila, posebnom svjetlošću obasjala moje djelo i skrenula pažnju na teme kojima se bavim već decenijama. "Zlatni zmaj" je potvrda mog djela, dala mi je podsticaj da nastavim putem dalekih davnina, jer se sve mijenjalo kroz istoriju, samo je čovjek ostao isti, on nosi svoju sudbinu, svoje vrijeme, ali šalje i ostavlja poruke za one koji dolaze", kazao je laureat "Zlatnog zmaja" za 2020. godinu. Roman "Teuta, kraljica Ilira", objavljen je u izdanju Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije.

"Teuta, kraljica Ilira" je roman koji se sudbinski bavi Ilirima, ilirskom civilizacijom, koja je ostavila velike tragove na našim prostorima. Ova knjiga je priča o ilirskoj kraljici Teuti, koja je prihvatila sudbinu svog naroda, koja je bila vrhovna sveštenica, vladarica i ljepotica.

O Martinovićevom romanu govorili su Dragan Popadić i Blaga Žurić.

Popadić je kazao da Martinović ovaj romanom uvodi čitaoca u svijet Ilira i kraljice Teute.

"Miraš Martinović istorijske teme obrađuje na svoj način. Kod njega su mitovi važni, ali kao tradicija koja inspiriše, a ne opterećuje. Vrijednost njegovih poruka tek vidimo u savremenom svijetu koji zolupotrebljava mitove i kojem mitovi služe za osvajanje, porobljavanje, ubijanje. Miraš istorijske teme obrađuje kao klesar Teutin lik, da bi ih zavrtio ma pozornici uz poruku čitaocima Plešite. I mi plešemo, iako možda i ne znamo korake, ali imamo volju, maštu i otvorene umove", kazao je Popadić.

Iako je u romanu opisano ratno stanje, i brojne strahote koje ga prate, prema riječima književnice Blage Žurić, Martinović je ovim romanom uspio da nas nenametljivo uvede u magiju događaja kao "čistu radost i ljepotu".

"Roman "Teuta, kraljica Ilira" predstavlja potku za razumijevanje duha jedne civilizacije na prostoru današnje Crne Gore. Iliri se vraćaju kod Miraša Martinovića u novoj formi, dolaskom kraljice Teute u Risiniumski zaliv, kroz jen stav o osvajačima i ratu koji ne donosi ništa dobro“, kazala je Žurić, dodajući da su motivi brojni, od fantastičnih do realnih, a da je priroda njihov rasadnik.

Preporučujemo za Vas