Književno veče pjesnikinje Aleksanadra Jovičić Đinović u kolašinskom Centru za kulturu

Jovičić Đinović je autorka zbirki "Lutanja" i "Naše male smrti". Ovogodišnja je dobitnica nagrade "Milutin Bojić" za mlade pjesnike

2537 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Aleksanadra Jovičić Đinović je valiki pjesnik naših malih života i smrti... Dah Kiša, Lorke, Vita Nikolića, Bodlera, a opet potpuno svoja, velika u jedinstvenosti i poezija koja dira dušu, koja tjera na promišljanje i zahtijeva od čitaoca da postane bolji čovjek...“

To je, između ostalog, rečeno o poeziji Aleksandre Jovičić Đinović, koja se, sinoć u Centru za kulturu, prvi put predstavila Kolašincima. To je ujedno bilo i prvo njeno književno veče organizovano u Crnoj Gori.

Jovičić Đinović je autorka zbirki "Lutanja" i "Naše male smrti". Ovogodišnja je dobitnica nagrade "Milutin Bojić" za mlade pjesnike, 2017. za najbolju neobjavljenu zbirku pjesma dobila je nagradu "Mak Dizdar", a godinu kasnije na literarnom konkursu u čast Rada Drainca 2018. godine i prvu nagradu za esej.

"Naše male smrti" donose zaključak da je "svaka tuga drugačija", a osnovni motiv, motiv smrti, nadrasta sve matafore i alegorije i postaje suština, dio svih nas, činjenica sa kojom smo pomireni na rođenju...", kazala je profesorica Snežana Šćepanović Đurasović.

Kako je objasnila, Jovičić Đinović piše "na originalan način, slobodnim stilom, osobenim jezikom, u čijem se modernom izrazu skriva prošlost, jezik predaka, arhetipska simbolika brojeva, motivi narodne književnosti i paganskih običaja...".

"Prvom svojom zbirkom „Lutanja“ osvojila je prvo mjesto na konkursu manifestacije „Slovo Gorčina“ i podigla ocu spomenik koji je topao i tužan, istinit i gorak, koji je djetinjstvo i mladost, sjećanje, rat, smrt, ljubav... Kompozicijske čvrste strukture podignut spomenik", kazala je Šćepanović Đurasović.

Prema riječima novinara Dražena Draškovića, pjesnikinja "nosi svoju ranu među obrvama, koja se ne može zacijeliti, ne može se od nje odlutati".

"Svaki Saškim stih ima snagu i energiju slogana i savremene poruke. Saškim stih pripada svima nama, kojima je nešto oteto i nije dozvoljeno. Nije to samo generacija 90-ih prošlog vijeka. To su potpisnici balkanskih ličnih dokumenata, koji neuspješno i naivno mislili da ovdje može biti drugačije. I onda kada su ta lična dokumenta potpisaivali prstom, ali i naliv perom", kazao je novinar Dražen Drašković.

Pjesnikinja je najavila da priprema treću zbirku pjesama.

O poeziji Jovičić Đinović Govorio je i novinar Radojica Bulatović. Pjesme je čitala učenica kolašinske gimnazije Katarina Peković. Tokom večeri publika je mogla da čuje interpretacije gitaristikinje Nađe Grdnić, učenice srednje muzičke škole.

Bonus video: