Koncertni spektakl otvara Barski ljetopis

Najpoznatiji crnogorski džez umjetnici nastupiće večeras u sklopu programa “All Stars Jazz Ensemble Montenegro” u 21.00 časova na Ljetnjoj pozornici Doma kulture. Na koncertu će se crnogorskoj publici prvi put predstaviti i svjetski poznat kompozitor i pijanista Janko Nilović, a više o muzičkom programu govori selektor Vladimir Maraš

4784 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aleksandar Jaredić / courtesy of Made in New York Jazz Festival Montenegro
Foto: Aleksandar Jaredić / courtesy of Made in New York Jazz Festival Montenegro

Koncertom “All Stars Jazz Ensemble Montenegro” večeras će biti otvoreno 34. izdanje Barskog ljetopisa. Ono što ovaj koncert čini posebno atraktivnim i jedinstvenim jeste nastup pijaniste Janka Nilovića, svjetski poznatog kompozitora i muzičkog producenta koji, iako ima 80 godina, dugogodišnju karijeru i brojna priznanja, do sada nikad nije nastupio u Crnoj Gori.

“All Stars Jazz Ensemble Montenegro” sastavljen je od najpoznatijih crnogorskih džez umjetnika koji će prvi put svirati zajedno na jednoj sceni, za potrebe otvaranja festivala Barski ljetopis 2021. Koncert počinje u 21.00 časova na Ljetnjoj pozornici Doma kulture.

“Umjetnici su nakon skoro dvije teške i neizvjesne godine željni kontakata, bine, instrumenata, interakcije. Koncept jazz otvaranja okupiće džez umjetnike iz Crne Gore svih generacija, a baviti se džezom u Crnoj Gori, samo po sebi je hrabar čin, tako da, što se mene tiče, vrijeme je da se za te ljude sazna - neke od njih petnaestak, javnost već zna, neke će tek upoznati, ali jedno je sigurno - vrijeme je da se džez scena u Crnoj Gori ponudi široj publici, a Barski ljetopis ove godine upravo to i čini”, kazao je selektor muzičkog programa Vladimir Maraš.

Na repertoaru su popularne džez melodije, ali i autorske kompozicije i aranžmani koje potpisuju crnogorski autori Vladimir Maraš, Šule Jovović i bend Kuhinjazz.

“Ideja o okupljanju svih crnogorskih džez snaga na jednom mjestu izrodiće i neke buduće saradnje, za koje će na festivalu Barski ljetopis uvijek biti mjesta”, siguran je Maraš.

All Stars Jazz Ensemble Montenegro, pored Maraša čine još i Martin Đorđević, Dragan Ivanović, Slaven Ljujić, Novak Mijović, Stefan Pavićević, Dejan Ljujić, Enes Tahirović, Milorad Šule Jovović, Miladin Wes Peruničić, Sanja Raičković, Marko Vlahović, Tina Džankić, Ivana Janković, Ljubiša Paunić Paun.

Pored velikog koncerta na otvaranju, tokom trajanja festivala - do 6. avgusta, biće upriličeno ukupno šest koncerata, a selektor muzičkog segmenta Vladimir Maraš za “Vijesti” otkriva da se tokom promišljanja programa vodio “neophodnim i racionalnim činjenicama”.

“Neophodna činjenica je bila želja direkcije festivala da ovogodišnji Barski ljetopis posvetimo crnogorskim autorima i izvođačima. Racionalna činjenica bila je budžetsko ograničenje, koje iz razumljivih razloga nije ni blizu iznosa koje su pratile prethodne festivalske godine. No, kako novac nije uvijek presudan faktor za kvalitet, u pravljenju muzičkog programa imao sam sreću da su bukvalno svi umjetnici s kojima sam komunicirao pokazali neskrivenu želju da se na festivalu pojave i daju doprinos kvalitetu ovogodišnjeg izdanja. Takođe, ovo je bila i rijetka prilika da na jednom mjestu, možda i prvi put u Crnoj Gori, okupimo skoro sve džez muzičare i za tu priliku oformimo ‘All Stars Jazz Ensemble Montenegro’, u čijem ćete nastupu uživati večeras”, ističe on.

Festival otvara koncert „All Stars Jazz Ensemble Montenegro“, dok je za kraj najavljen nastup “All Stars String Ensemble Montenegro”.

“Koncept ‘All Stars String Ensemble Montenegro’ čijim će se koncertom zatvoriti ovogodišnji Barski ljetopis predstavlja pravo osvježenje na crnogorskoj sceni. Desetočlani orkestar sastavljen od akademskih muzičara ponudiće nam vanvremenske teme - od klasike, preko filmske muzike pa sve do tango ritmova i melodija. Oba pomenuta velika koncerta biće prekretnica u muzičkom životu Crne Gore, jer je vrijeme da shvatimo da imamo kvalitet, samo nam treba podrška”, kaže Maraš i dodaje da su umjetnici, kao i publika, nakon skoro dvije godine željni kontakata, bine, instrumenata, interakcije.

Pored ova dva koncerta sa većim brojem učesnika, na manifestaciji će učestvovati i muzičari iz Bara - Duo Classico koji čine Dina Desančić i Safet Drljan. Iako barska publika relativno često ima priliku da ih čuje, nijesu postojali posebni zahtjevi kada je repertoar u pitanju, a Maraš je i za njih, kao i za ostale izvođače, imao samo jednu sugestiju.

“Da program bude izveden u standardu koji zaslužuje muzika koju izvode ali i publika - dakle, da izvode muziku koju rado izvode i koju vole. Nisam uticao na izbor repertoara niti smatram da to treba da bude direktna obaveza selektora. Svi učesnici su i pozvani da ponude svoje programe zato što su, svako na svoj način, prepoznati i van granica Crne Gore i zbog toga što imaju dovoljno iskustva koje ih preporučuje za muzički tim ovogodišnjeg Barskog ljetopisa. Detalje programa ostavljam samim umjetnicima na izbor, jer kako želimo da uživa publika, ništa manje važna nije ni činjenica da je razmjena emocija dvosmjerni proces, u kome uživaju i umjetnici. Stoga, ne sumnjam u programski izbor svakog od učesnika”, kaže selektor.

Dio programa posvećen je i poznatoj crnogorskoj, jugoslovenskoj pjevačici izvorne muzike, Kseniji Cicvarić. To veče nosi naziv “Ksenija Cicvarić, život i pjesme“, a Maraš ističe da je upravo na taj program posebno ponosan, jer odavno misli da se muzičkom nasljeđu ne pridaje dovoljno pažnje...

“Posebno kada se pomene ime Ksenije Cicvarić, kojoj se vjerovatno nikada ne možemo odužiti za sve što je uradila za srnogorsku izvornu pjesmu. Sa velikim zadovoljstvom sam pročitao knjigu ‘Ksenija Cicvarić, život i pjesme’ autora Milorada Mića Miranovića, koji je predanim radom i direktnim kontaktima sa Ksenijinim savremenicima, kolegama, prijateljima i porodicom, sakupio dovoljno materijala koji bacaju novo, posebno svjetlo na njen život i rad. Uz autora, o Kseniji i njenom opusu nešto će reći i profesor Senad Gačević, kao i moja malenkost. Pored toga, na neke od najljepših Ksenijinih pjesama uživo će nas podsjetiti mlada i talentovana vokalna soliskinja Anđela Vukčević, kao i njen kolega na harmonici Ivan Peković”, najavio je Maraš.

A Barski ljetopis nije zapostavio ni mlade, aktuelne muzičare i muzičarke koji će dobiti priliku da se predstave na festivalu. Svakako, izdvaja se sopran Emilija Minić koja za sobom ima zapažene nastupe u inostranstvu,

“Umjetnici poput Emilije Minić odavno su iskoristili svoje šanse i to van granica naše zemlje. Rijetkost je u Crnoj Gori imati sopran evropskog kalibra, što Emilijin svakako jeste. Njeno iskustvo sa pozornica širom Evrope najbolja je preporuka programu koji će izvesti. Svakako, radi se o programu za muzičke sladokusce, pa koliko god mi kao direkcija festivala bili srećni što će nam se Emilija predstaviti, toliko će siguran sam biti zadovoljna i publika programom koji će uz klavirsku pratnju izvesti”, istakao je Maraš.

Publika će upoznati i raskoš zvučne slike kontrabasa

Jedan od atraktivnih koncerata je i onaj koji će prirediti Bassonegro, kvartet kontrabasa.

“Bassonegro koncept u suštini je kvartet kontrabasa, uz klavirsku pratnju. Na taj instrument smo nailazili najčešće u sklopu simfonijskog orkestra i kao takav, rijetko smo imali priliku da čujemo raskoš zvučne slike koju kontrabas nudi kao solistički instrument. Još kad se tome pridoda kvartet formacija, onda nije teško pretpostaviti da se radi o potpuno jedinstvenom i rijetkom doživljaju koji nas očekuje. Kompozitor Senad Gačević je za kontrabas komponovao zanimljiva autorska djela i neke obrade tradicionalnih kompozicija s ovih prostora, pa će to svakako biti ekskluzivna muzička priča”, najavljuje Vladimir Maraš.

Bonus video: