U Plužinama počinju 50.književni susreti „Pjesnička riječ na izvoru Pive“

Susreti počinju u 17 časova kada će biti predstavljena djela Slađana Blagojevića i Nova Vukovića,

1798 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija-arhiva, Foto: Svetlana Mandić
Ilustracija-arhiva, Foto: Svetlana Mandić

Sjutra i preksjutra u Plužinama će biti održani jubilarni 50. susreti „Pjesnička riječ na izvoru Pive“, najstarije književne manifestacije u Crnoj Gori koju u kontinuitetu organizuje plužinski Centar za kulturu u saradnji sa Opštinom Plužine. Tokom dvodnevog mitinga poezije nastupiće veći broj pjesnika.

Susreti počinju u 17 časova kada će biti predstavljena djela Slađana Blagojevića i Nova Vukovića, kao i zbornik radova o Radomiru Uljareviću. U 19,30 časova biće otvorena izložba akademske slikarke Gorice Cicmil, a pola sata kasnije je veče stvaralaca iz Pive kada će nastupiti zavičajni pjesnici, biće predstavljene nove knjige autora iz Pive i uručene nagrade prošlogodišnjim i ovogodišnjim dobitnicima konkursa „Spasoje Pajo Blagojević“ i „Radule Željko Damjanović“.

Drugi dan susreta počeće simpozijumom kritike književnog djela Ivana Negrišorca, dok je za 15 časova zakazana vožnja brodicom po Pivskom jezeru i predstavljanje knjige prošlogodišnje dobitnice nagrade „Spasoje Pajo Bajović“ i ovogodišnje dobitnice.

Jubilarni susreti biće završeni svečanim poetskim druženjem koje je zakazano za subotu veče u 21 čas na ljetnjoj sceni. Biće predstavljen portret pjesnika Zdravka Miovčića, održan miting poezije, a zavjesu na ovogodišnje susrete u ponoć će spustiti Matija Bećković i Blagoje Baković.

Pjesnikinje Slađana Bušić i Aleksandra Papović pobjednice konkursa plužinskog Centra za kulturu

Mlada pjesnikinja iz Beograda Slađana Bušić, dobitnica je ovogodišnje nagrade “Spasoje Pajo Blagojević” koju dodjeljuje plužinski Centar za kulturu. Tako je odlučio žiri u sastavu Radomir Uljarević, predsjednik, i Milica Kralj i Milica Bakrač, članovi. Pravo učešća imali su pjesnici do 27 godina sa prostora bivše Jugoslavije koji imaju neobjavljene zbirke, a nagrađenu zbirku štampaće Centar za kulturu Plužine, dok je mlada pjesnikinja stekla pravo učešća na jubilarnim 50. književnim susretima „Pjesnička riječ na izvoru Pive“.

Nagradu “Radule Željko Damjanović”, koja se dodjeljuje mladim poetama, učenicima osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, dobila je Aleksandra Papović, gimnazijalka iz Nikšića. Tako je odlučio žiri u sastavu Ranko Mićanović, predsjednik, i članovi Mirko Damjanović i Nebojša Vulanović. Aleksandra je i prošle godine pobijedila na pomenutom konkursu.

Mladim pjesnikinjama nagrade će biti uručene sjutra veče, kao i prošlogodišnjim dobitnicama, jer zbog epidemije izazvane koronovirusom pjesnički susreti prošle godine nijesu održani, ali su izabrane pobjednice. Pjesnikinja iz Kruševca Ana Babić je dobitnica nagrade „Spasoje Pajo Blagojević“. Njen nagrađeni rukopis „Čekanje“ je

Bonus video: