Dokumentarni filmovi u Podgorici

Festival “US Embassy Podgorica Film Festivala” održava se na platou kod Spomenika partizanu borcu na Gorici

2996 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Festival dokumentarnog filma “US Embassy Podgorica Film Festivala” do 19. jula se održava u Podgorici, na platou kod Spomenika partizanu borcu na Gorici, u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Tokom festivala koji se realizuje u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto biće prikazana četiri dokumentarna filma iz “American Film Showcase” kolekcije. Sinoć je na programu bio “Bending the Arc” (Na putu ka pravdi), a večeras “A Plastic Ocean” (Plastični okean), sjutra “Half the Picture” (Druga polovina slike), a u ponedjeljak će na zatvaranju biti prikazan “Obit” (Redakcija za čitulje). Projekcije počinju u 21 čas.

Tematika filmova je izuzetno aktuelna, ističu organizatori i opisuju filmove koji slijede:

“’A Plastic Ocean’ je nagrađivani dugometražni dokumentarni film koji istražuje krhko stanje okeana i otkriva alarmantne istine o posljedicama našeg načina života. ‘Half the Picture’ istražuje sistemsku diskriminaciju u Holivudu, kroz intervjue sa istaknutim rediteljkama Avom DuVernay (Selma), Lenom Dunham (Djevojke), Catherine Hardwicke (Sumrak) i Joey Soloway (Transparent) i drugima. ‘Obit’ na zanimljiv i efektan način donosi priču o novinarima u legendarnoj redakciji za čitulje u New York Timesu. Film poziva na neka od najvažnijih pitanja koja postavljamo o životu, sjećanju i neizbježnom protoku vremena. Što biramo da pamtimo? Što nikad ne umire?”, navodi se u saopštenju Sekretarijata za kulturu i sport.

Vodeći program američke filmske diplomatije, American Film Showcase (AFS), rezultat je partnerstva Biroa za obrazovanje i kulturu američkog Stejt departmenta i Fakulteta filmskih umjetnosti Univerziteta Južne Kalifornije. AFS program omogućava pristup nagrađivanim, savremenim američkim dokumentarcima, nezavisnim narativnim filmovima i umijeću pripovijedanja publici širom svijeta.

Bonus video: