Pićoni i Manđantini dolaze na HSF

„Hercegnovski strip festival će zato na ovogodišnjem izdanju posebnu pažnju posvetiti velikom jubileju omiljenog strip junaka na ovim prostorima. Zagor je jedan od vodećih naslova izdavačke kuće Boneli"

2743 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Valter Venturi
Foto: Valter Venturi

Sjajni italijanski umjetnici Valerio Pićoni i Marćelo Manđantini novi su specijalni gosti ovogodišnjeg 15. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koje će se održati od 3. do 8. septembra na više lokacija u Herceg Novom. Pićoni i Manđantini su aktuelni crtači Zagora koji ove godine slavi šezdeseti rođendan.

„Hercegnovski strip festival će zato na ovogodišnjem izdanju posebnu pažnju posvetiti velikom jubileju omiljenog strip junaka na ovim prostorima. Zagor je jedan od vodećih naslova izdavačke kuće Boneli, ali i jedan od najprodavanijih stripova na prostoru SFRJ što nije bilo nimalo lako s obzirom na ogromnu konkurenciju i veliki broj strip izdanja na kioscima bivše države. Među specijalnim gostima petnaestog izdanja HSF, naći će se tako više crtačkih velemajstora koji su svoje olovke posudili ‘Duhu sa sjekirom’, objašnjavaju iz HSF-a. Uz navedene specijalne goste, će u Herceg Novom biti još jedan veliki crtač Zagora, Valter Venturi, redovni gost kako septembarskog izdanja Hercegnovskog strip festivala, tako i zimskog Strip vikenda.

Venturi je i autor ilustracije za ovogodišnji centralni plakat Festivala. U okviru obilježavanja velikog jubileja „Duha sa sjekirom“ ugostiće i jednog od najvećih crtača svih vremena sa ovih prostora i jedinog „domaćeg“ autora Zagora, Branislava Baneta Kerca. Za predavanje o Zagoru biće zadužen Dušan Mladenović.

Bonus video: