Kolašin: Otvorena izložba likovne kolonije "Grad na Tari 2006 – 2012"

Izložbu u Zavičajnom muzeju otvorio je predsjednik Opštine Milosav Bulatović, ističući kako je "likovna kolonija, uz umjetnički učinak, sačuvala i stvaralački odnos"

6953 pregleda 414 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Umjetnička djela nastala u periodu od 206 do 2012 godine, u okviru likovne kolonije „Grad na Tari“, čine izložbu koja je otvorena u kolašinskom Zavičajnom muzeju.

Tom izložbom počelo je obilježavanje četiri decenije od osnivanja Zavičajnog muzeja u Kolašinu.

Prema riječima Draginje Kujović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja Zavičajnog muzeja, postojala su dva perioda u trajanju likovne kolonije „Grad na Tari“.

likovna izložba Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

"Prvi period bio je od osnivanja 1995. godine do 2006. Godine, a drugi šest narednih godina. Tokom prvih šest godina u kolašinskim likovnim kolonijama učestvovali su Uroš Tošković, Predrag Dragović, Slavenko Rakočević, Goran Ćetković, Milan Bulatović, Spasa Milašinović, Ljubomir Popadić, Miki Radulović, Zoran Bulatović, Radun Marsenić, Abaz Dizdarević... Takođe i Angelina Janjušević, Mladen Blažević, Ljilja Lainović, Jelena Bjelica,Ivana Bjelica. Pored slikara iz Crne Gore tu su i slikari Kolašinci koji žive izvan Crne Gor“, kazala je ona.

Izložbu u Zavičajnom muzeju otvorio je predsjednik Opštine Milosav Bulatović, ističući kako je „likovna kolonija, uz umjetnički učinak, sačuvala i stvaralački odnos“.

"Sačuvala je i zavičajnu inspiraciju . Svako od nas ima pravo da na svoj način doživi umjetnost i poruke koju nam šalju.Na taj način, oplemenjujemo sebe i postajemo spremni da razumijemo i uspostavljamo potrebne sisteme vrijednosti. Lokalna uprava će uvijek podržavati kultunu produkciju jer time čuvamo tradiciju ovoga grada“, rekao je on.

Bonus video: