O ženama koje su hrabre, odvažne, samosvjesne

Izložba Ljiljane Kolundžić biće otvorena danas u galeriji JU Muzeji i galerije Tivat

1896 pregleda 0 komentar(a)
Slika “Nadanje” Ljiljane Kolundžić, Foto: Privatna arhiva
Slika “Nadanje” Ljiljane Kolundžić, Foto: Privatna arhiva

Izložba slika akademske slikarke Ljiljane Kolundžić pod nazivom “Moderne ikone” bie otvorena danas u galeriji JU Muzeji i galerije Tivat, u 21 čas. Izložbu će otvoriti direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković i teoretičarka umjetnosti Nina Milićević dok će posjetioce muzički pozdraviti duo, Bruna Matijević (flauta) i Nevila Buši Klakor (violina).

”Čovjek kao tajna i zagonetka je u fokusu mojih radova, ali prvenstveno, ovo je priča o ženama koje su danas hrabre, odvažne, samosvjesne, darovite, maštovite, kao što sami nazivi mojih slika kažu”, rekla je umjetnica “Vijestima” jednom prilkom.

Ona je tada objasnila da iako pojam ikone vežemo za srednjovjekovnu umjetnost i vizantijski stil, njena “Moderna ikona” je simbolika koja ide ka ženi i govori o tome kakva je žena danas.

”Ona je u svim sferama društvenog života odvažna i hrabra, pa je tako i na mojim djelima”, dodala je Kolundžićeva.

Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, u tekstu koji prati katalog postavke, zapisala je da je “figura čovjeka na njenim ranijim platnima i crtežima sintetizovana do nivoa velikog arhetipskog znaka”.

”Njome je projektovala zamršeno klupko nesvjesnog i svjesnog unutrašnjeg ja, kao i mjesto čovjeka u svijetu (univerzumu). Lice je često lajtmotiv, jer se njime ‘drugome, htjeli to ili ne, pokazuje najživlji, najosjetljiviji dio: unutrašnjeg Ja, djelimice ogoljelo, koje odaje beskrajno mnogo više, nego sve ostalo tijelo’”, primijetila je Nikčevićeva.

Kolundžićeva je rođena 1967. godine u Podgorici. Završila je Nastavnički fakultet 1987. godine, likovni odsjek u Nikšiću, a slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti 1993. na Cetinju, u klasi profesora Dragana Karadžića. Magistrirala je slikarstvo 2007. godine na FLU na Cetinju. Bavila se pedagoškim radom, a trenutno je zaposlena na poziciji pomoćnice direktora u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Bonus video: