Škola „Vida Matjan” predstavila najbolje đake

KotorArt Don Brankovi dani muzike - koncert mladih muzičara u Crkvi Svetog Duha

4038 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Kotorska muzička škola “Vida Matjan” više od sedam decenija njeguje muzičke talente čiji su uspjesi prepoznati kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Za svakog učenika javni nastup predstavlja posebno iskustvo koje ga, neposredno, vodi ka osvajanju muzičke scene. Za razliku od redovnih javnih časova, KotorArt, kao renomirani međunarodni muzički festival, predstavlja prostor u kojem ova škola ima priliku da predstavi svoje najbolje đake. Tako je već više godina unazad, a tako je bilo i ovaj put, na koncertu u Crkvi Svetog Duha, u srijedu 28. jula.

Evidentno, ove godine, škola je nastupila s manjim brojem učesnika nego prethodnih, kao i bez najstarijih učenika – najstariji koji je svirao pohađa prvi razred srednje škole. Na koncertu su nastupili mladi gitaristi: Josip Belan (peti razred), Stefan Vuković (peti razred), Ksenija Kovačević (peti razred), Ivan Jurij Donski (sedmi razred), Nikolas Kataros (osmi razred), potom klaviristi: Nikolina Stanišić (šesti razred), Marija Zečević (prvi razred srednje škole) i Mark Ivanov (prvi razred srednje škole), kao i saksofonista Vojislav Marković (prvi razred srednje škole). Kada je riječ o programu, on je bio raznovrstan stilski i žanrovski, bez složenih muzičkih formi. Slušali smo kompozicije Dušana Bogdanovića, Eitora Vile-Lobosa, Edvarda Griga, Fransiska Tarege, Agustina Bariosa, Sergeja Rahmanjinova, Andree Šajea i Sergeja Prokofjeva.

Premda se obrazovni program u kotorskoj školi odvija na više odsjeka, publika je imala priliku da čuje predstavljanje odsjeka za samo tri instrumenta - klavir, saksofon i gitaru. S tim u vezi, treba pohvaliti angažovanje učenika i nastavnika koji su u vrijeme raspusta, odnosno godišnjeg odmora, uložili dodatne napore da se pripreme za koncert. Među nastavnicima bili su angažovani gitaristi Mirela Mudreša, Aleksandar Bubanja, David Marton, Mina Milenković i Romeo Lukšić, pijanisti Nataša Tomović-Selimović, Ana Mihaljević i Novak Pavličić, kao i saksofonista Goran Turkalj.

Pandemija koja je zadesila svijet uticala je na razne sfere života, pa tako i na obrazovanje. Prvi put u svom životu, odnosno radnom vijeku, učenici i nastavnici su se suočili s izazovima nastave na daljinu, koja je, s jedne strane, doprinijela unapređenju nastavnog procesa, ali je, s druge strane, onemogućila mentorski rad nastavnika s učenicima koji je za sticanje vještine sviranja od izuzetne važnosti. Ostaje da se nadamo da će naredna školska godina proteći u redovnim okolnostima i da ćemo se, onda, radovati novim uspjesima mladih muzičkih talenata.

Bonus video: