knjiga "kad udari grom"

Promovisan roman prvijenac Ane Čelebić, novac od prvog tiraža za djecu sa posebnim potrebama

U sklopu promocije romana "Kada udari grom" organizovano humanitarno veče

8666 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

“Ljubav prema pisanju započela je od moje osme godine sa mojim prvim dnevnikom, a sada , nakon 15 godina, odlučila sam se da to predstavim javnosti sa svojom prvom knjigom”, rekla je večeras Ana Čelebić na promociji njenog prvijenca “Kada udari grom”, koje se održalo u Voco hotelu u Donjoj Gorici.

“Knjiga “Kad Udari Grom” su citati i poezija išarani mojom maštom. Onako drugačija, svojstvena i kreativna ulazi kao moj prvijenac u ovaj svijet, a ja je vidim kako iz kaveza izlazi i širi slobodno svoja krila”, dodala je mlada autorka o knjizi koja predstavlje njene početke pisanja.

Ana Čelebić promocija
foto: Luka Zeković

Večerašnju promociju vodila je sestra autorke Maja Stojanovićm a osim Čelebić o njenoj knjizi su govorili predstavnik Resurnog Centra za djecu i mlade Igor Tomić i spisateljica Vesna Dedić.

U knjizi se pored njenih riječi mogu vidjeti i interesantne ilustracije, kao i neke prazne stranice koje su predviđene da čitaoc i sam nešto nacrta na njima.

“Nikada nisam umjela da crtam, ali kada ne bih mogla da izgovorim išlo bi mi i to za rukom. Neke riječi bile su suvišne pokraj slike. Ona svoju čar nosi time što izgovara istinu, realnost, želju I volju. Ona meni priča, ne ja njoj. U meni budi sliku mog dnevnika iz djetinjstva I zato je meni posebna” istakla je Čelebić.

Naziv knjige, koji je nastao uz pomoć Čelebićinog prijatelja, treba tumačiti pozitivno, a sami kraj knjige otkriva značenje naslova, objašnjava autorka.

“Neću vam odati značenje naslova knjige ali vam mogu reći da nosi ime osobe koja je nakon mojih pročitanih dnevnika unijela ogledalo hrabrosti. Koja je išarala linije na papiru i napravila koricu knjige. Ta osoba u moru ovih riječi bila je inspiracija“, rekla je ona.

Tomić je na promociji rekao da naziv ove njene prve knjige nije slučajan.

“Čitanjem knjige vidio sam nevjerovatnu ljubav, koja boli kada je nesrećna, nekad je latentno skrivena , nekad dječačka, a nekad ljubav zrele žene, ali Ana ono što daje i čime plijeni je njen duh”, kazao je Tomić.

Na prvoj strani njenog prvijenca stoji posveta “Mom Ujaku”, Ratku Lazareviću koji je kao beba obolio od meningitisa, od kojeg su mu ostale trajne posljedice.

Ovo je za Čelebić bio još jedan razlog da ovo veče bude humanitarne prirode i da sav prihod od prvog tiraža knjige bude doniran djeci sa posebnim potrebama.

“U mojoj kući su me učili da moramo uvijek biti pažljivi sa djecom sa posebnim potrebama, prihvatiti njihov život isto kao što smo prihvatili naš. Upravo zbog toga ova knjiga je posvećenja mom ujaku. Ja sam rasla uz to da prihvatim njihov svijet, koji je na kraju kada ih upoznate i lijep. Oni su srećni, veseli, nasmijani i uvijek širokih ruku spremni za taj topli zagrljaj. Oni ne znaju šta je izdaja, ružna riječ ili prevara. Oni te vole iskreno i njihova duša je posebna.

Čelebić je podijelila svoja intimna iskustva koja je doživjela upoznajući svog ujaka i posmatrajući njenu majku koja ga snažno grli.

“Moja majka ga je uvijek nazivala mali veliki čovjek i ja sam tu ljubav prvi put tada ugledala. Da na ovom svijetu je potrebno boriti se za taj zagrljaj i tu iskrenost. Boriti se da pomognemo toj djeci da budu prihvaćenja. Zato ova promocija, ova knjiga ide u čast njima da se zajedno izborimo da naše društvo osjeti da oni nisu stranci, već isti kao mi -mali veliki ljudi”, poručila je autorka.

Ana Čelebić ima 23 godine, a rođena je i živi u Crnoj Gori. Ona sebe opisuje u dvije riječi sreća i radost i ističe da je zbog toga njeno umjetničko ime Sirius - najsjajnija zvijezda noćnog neba.

Preporučujemo za Vas