Sara Lakičević na KotorArtu predstavila knjigu

Zahvaljujući udžbeniku „Truba - moj instrument”, nastava će biti kvalitetnija

”Prva knjiga posvećena mladim trubačima, ali i inače prva knjiga o trubi u našoj zemlji, govori samo o pionirskim koracima u ovoj oblasti i istinskoj posvećenosti i ljubavi, jer se ovdje ne radini o kakvim materijalnim ili nekim drugim benefitima"

2167 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije knjige, Foto: Krsto Vulovic
Sa promocije knjige, Foto: Krsto Vulovic

Promocija knjige “Truba - moj instrument” autorke Sare Lakičević održana je priksinoć u okviru KotorArta.

Izdavač knjige je KotorArt, uz veliku podršku Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore. Recenzenti knjigesu prof. dr Ratko Božović sociolog, Jovan Savić, prva truba Beogradske filhramonije i Sava Rajković, trubač u Crnogorskom simfonijskom orkestru i nastavnik u školama “Vasa Pavić” u Podgorici i Muzičkoj školi u Tivtu. Fotografije je radio Duško Miljanić, dok su demonstratori vježbi učenici Aleksa Čapunović i Ana Pavlović. Knjigu je štampala štamparija “3m Makarije”.

Učesnici promocije bili su, pored autorke, Ratimir Martinović, direktor KotorArta i Aleksandar Solunac, prva truba Beogradske filharmonije. Muzički dio večeri zvucima trube ispunile su na samom početku fanfare, dok se promocija završila kompozicijom “Laura” autora A. Grgina, koju su izveli trubač Boško Bismiljak i pijanistkinja Elena Jovićević.

Ratimir Martinović, u ulozi izdavača, istakao je da se festival KotorArt, pored produkcije visoko kvalitetnih, često originalnih programa, bavi i, ne toliko često, izdavaštvom.

”Prva knjiga posvećena mladim trubačima, ali i inače prva knjiga o trubi u našoj zemlji, govori samo o pionirskim koracima u ovoj oblasti i istinskoj posvećenosti i ljubavi, jer se ovdje ne radini o kakvim materijalnim ili nekim drugim benefitima. Saru gledate na televiziji skoro kao i političare, njoj samoreklama ništa ne treba. Ali ova knjiga treba mladim naraštajima trubača i želim ovom prilikom da iskažem i ponos zbog činjenice da je KotorArt izdavač jedne ovakve knjige, ali i zahvalnost Sari na njenoj učinkovitosti i entuzijazmu”, istakao je Martinović.

Aleksandar Solunac, iz vizure stručnog lica, analizirao je knjigu postupno i posebno istakao jedan pasus iz knjige koji objašnjava njegovo viđenje ovog udžbenika za mlade trubače.

”Savjet za vježbanje: dok sviramo stojimo uspravno, a naš pogled se pruža daleko. Ovo je veoma bitno. Vježbamo u učionici ili najčešće u spavaćoj sobi, a spremamo se da osvojimo velike koncertne dvorane i podijume. Nije baš logično, zar ne? Zato moramo biti maštoviti i zamišljati kako sviramo u velikim dvorana. Takvim načinom razmišljanja pomoći ćemo vazduhu da se brže i bolje kreće, a naš ton će biti otvoreniji. U učionici ili kod kuće, treba uvijek okretati trubu ka prozoru i gledati u najdalju tačku koju možemo vidjeti u tom trenutku”, pročitao je pasus iz knjige Solunac, istakavši da su ovakva uputstva djeci dragocjena.

”Konkretno u ovom pasusu, Sara djecu navodi na vizuelizaciju, da zamišljamo, da vjerujemo i da na taj način pokrećemo neke mehanizme u sebi koje svjesno ne možemo da pokrenemo, već razrađujemo to nekim asocijacijama i maštom”, dodao je Solunac.

Na promociji je istaknuta činjenica da je ovo knjiga prvijenac u Crnoj Gori koja se bavi ovom tematikom.

Sara Lakičević, autorka, zahvalila se svima koji su učestvovali u procesu stvaranja ove knjige istakavši da je najbitnija ljubav prema dijeci i želja da nastava bude zanimljiva, kvalitetna i organizovana. Knjiga je pisana tokom prošle godine, posebno tokom nekoliko mjeseci karantina.

”Poziciju da sam prva osoba u Crnoj Gori koja je napisala udžebnik za trubu, ne posmatram ni negativno ni pozitivno. Treba sagledati situaciju onakvom kakva jeste, prigrliti je i pokušati doprinijeti zajednici u kojoj radite. Najsrećnija sam zbog činjenice da djeca u Crnoj Gori, a i šire, dobijaju udžbenik i da nastava postaje kvalitetnija”, zaključila je Lakičević.

Nastupaju istaknuti mladi kineski umjetnici

Festival KotorArt organizuje dva koncerta istaknutih mladih kineskih umjetnika. Violinista Džang Džou Jaodung održaće koncert večeras, dok će prvi dan avgusta obilježiti nastup violinistkinje Čen Džunghan. Na oba koncerta, kao pratnja, ali i u solističkim kompozicijama, publici će se predstaviti pijanistkinja Džang Đuenđe. Oba koncerta organizuju se u Crkvi sv. Duha sa početkom u 21.30 časova.

Koncerti se održavaju u partnerstvu sa ambasadom Republike Kine u Crnoj Gori i Shanghai International Culture Association.

Na repertoaru će se naći djela Baha, Mocarta, Betovena, Bartoka, Isaia, kao i kineskih kompozitora XX vijeka Tjenhua, Juena i Goućuena.

Preporučujemo za Vas