više od pedeset ostvarenja

U nedjelju otvaranje filmskog festivala u Herceg Novom

"Očekuje nas najbolje od nove evropske kinematografije, svjetska, regionalne i nacionalne premijere, studentski filmovi sa 11 akademija i jugoslovenski klasici", kazali su organizatori

3085 pregleda 0 komentar(a)
Kanli Kula, Foto: Filmski festival Herceg Novi
Kanli Kula, Foto: Filmski festival Herceg Novi

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće otvoren u nedjelju, 1. avgusta. Svečanost na Kanli Kuli zakazana je za 20.30 časova, a festival će otvoriti legendarni jugoslovenski glumac Petar Božović. Program počinje filmom Jabuke grčkog reditelja Kristosa Nikoua (Christos Nikou).

Jabuke (Apples) je debitantsko rediteljsko ostvarenje grčkog reditelja Kristosa Nikoua (Christos Nikou), koje je premijeru imalo na 77. festivalu u Veneciji. Usred svjetske pandemije koja uzrokuje iznenadnu amneziju, srednjovječni Aris je uključen u program oporavka osmišljen da pomogne neidentifikovanim pacijentima da izgrade nove identitete.

Nakon toga, u 23 sata, takođe na Kanli Kuli, biće prikazan film Polje maka (Poppy Field) rumunskog reditelja Eugena Jebeleanua. Autor je, kako navode organizatori, prepoznat po tome da daje glas anonimnim pojedincima, onima koji se ne pridržavaju pravila dominantne kulture i bore se protiv sistema koji cenzurišu slobodu izražavanja. Polje Maka je priča o mladom policijskom službeniku koji prikriva svoju seksualnost, a mora intervenisati na protestu homofoba u jednom bioskopu.

Oba filma su u konkurenciji za nagrade u selekciji dugometražnog igranog filma.

Tokom sedam dana trajanja 34. FFHN-MFF u Herceg Novom će biti prikazano više od 50 ostvarenja na četiri lokacije: Kanli Kula, Forte Mare, velika sala i amfiteatar Dvorane Park i Kuća Nobelovca Iva Andrića.

"Očekuje nas najbolje od nove evropske kinematografije, svjetska, regionalne i nacionalne premijere, studentski filmovi sa 11 akademija i jugoslovenski klasici", ističu organizatori.

Kazali su da je glavni cilj festivala da promoviše crnogorsku, regionalnu i svjetsku kinematografiju, posebno otvarajući prostor za autore/autorke i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza.

Festival će biti organizovan uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera. Cijena karte za projekcije na Kanli Kuli i Forte Mare iznose četiri eura, a u Dvorani Park tri eura.

Pokrovitelji 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.

Detaljan program Festivala možete naći na sajtu: https://www.filmfestival.me/

Preporučujemo za Vas