Prve noći Green Montenegro International Film Festivala prikazano 11 filmova

Druge festivalske večeri na programu film Dina Mustafića "Transforming tomorrow", koji će imati svjetsku festivalsku premijeru upravo na Žabljaku

2505 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Green Montenegro International film festival
Foto: Green Montenegro International film festival

Na Žabljaku je u subotu veče otvoren sedmi Green Montenegro International Film Festival.

Reditelj Branko Baletić svečano je otvorio manifestaciju, a publika je kraj Crnog jezera i u hotelu "Žabljak" imala priliku da uživa u jedanaest kinematografskih ostvarenja u kategorijama "Ekologija" i "Ekologija duše".

Na Crnom jezeru prikazani su filmovi: "Gore i more" crnogorskog reditelja i direktora Crnogorske kinoteke Andra Martinovića, "Voskrsenje ne biva bez smrti", po scenariju Vladimira Popovića, snimljen 1922. godine u Rimu, film "23.5 Ritam zemlje Ep. 1", reditelja Filgona Chuia iz Južne Koreje, "Od otpada do blaga", američke autorke Lare Lee, "Melina", reditelja Davida Valolaoa iz Italije i "Aktivan (građanin)", autora Pjotra Goldsteina i Jana Lorenza iz Srbije.

U hotelu "Žabljak" prikazani su filmovi: "Staze", autora Xabiera Unnanua iz Španije, "Posljednje pleme", reditelja Amita Goslamija iz Indije, "Borba za Greenland", reditelja Kennetha Sorenta iz Danske, "Cunningham", od Alle Kovgan, a koji je ujedno djelo više zemalja (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, SAD), te filma "Radio tišina", autorke Juliane Fanjul iz Meksika.

Na festivalu su, pored Baletića, govorili i: direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, direktorica Direktorata za zaštitu prirode u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Tamara Brajović, predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, kao i umjetnički direktor festivala Slobodan Marunović.

"Među renomiranim gostima festivala bili su i naš poznati slikar Dimitrije Popović, princ Nikola Petrović Njegoš, reditelj i producent iz Južne Koreje Dong Hee Chun, crnogorski reditelj Aleksandar Vujović, švajcarska rediteljka Tiziana Caminada, kao i brojna druga imena od značaja za ne samo crnogorsku već i internacionalnu kinematografiju, istako je direktor festivala Blagota Marunović", navodi se u saopštenju.

Organizatori su istakli i podršku Glavnog Grada Podgorice festivalu, u godini kada se obelježava 30 godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svijetu. Most "Milenijum" će u čast Green Montenergo International Festa biti osvijetljen tri dana zelenom bojom.

Ulaz na projekcije je besplatan, a večerašnje, drugo festivalsko veče otvoriće film Dina Mustafića "Transforming tomorrow", koji će imati svjetsku festivalsku premijeru upravo na Žabljaku.

Bonus video: