Počeo VII Etno-kamp u Kolašinu: Manifestacija koja podsjeća na značaj plesno muzičkog nasljeđa

Posjetioci su imali priliku da vide raritne primjerke ćemera prikupljene širom Crne Gore

3401 pregleda 558 reakcija 5 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: KUD Mijat Mašković
Sa izložbe, Foto: KUD Mijat Mašković

Etno-kamp – međunarodno studijsko istraživanje plesno-muzičkog nasljeđa Crne Gore, otvoren je sinoć u Kolašinu. To je sedmo izdanje manifestacije do sada, a učesnici su profesori i studenti etno-smjerova iz regiona. Oni će, tokom prve sedmice avgusta, razmjenjivati iskustva, znanja, realizovati radionice i obavljati terenska istraživanja.

„Ovo je jedini način da se u Crnoj Gori edukujete iz tih oblasti, jer kod nas ne postoje etnomuzikološki i etnokoreološki obrazovni smjerovi. Kako Kamp prati i srodne etnološko-antropološke teme, svake godine započinje specifičnom izložbom. Ovog puta to je bio projekat „Ćemer, nasljeđe i ponos Crnogorke“ koji su ustupili Muzeji i galerije Budve, a čiji su autori Goran Bubanja i Ljubica Miličić“, kaže Davor Sedlarević umjetnički diretor kolašinskog KUD-a „Mijat Mašković i rukovodilac Kampa.

Na izložbi, kojom je Kamp otvoren, posjetioci su imali priliku da vide raritne primjerke ćemera prikupljene širom Crne Gore.

Održana je i promocija knjiga „Zapisana Crna Gora I Iii“ dr Miomira Maroša. „Zanimljive priče koje Maroš godinama prikazuje u kultnoj emisiji „Zapis“ pretočene su u dvije bogate knjige koje postaju i neizostavno štivo za etnologe. One podsjećajući na važnost bilježenja zanimljivih pojava, mjesta i ljudskih sudbina. Marošev rad bio veoma koristan tokom promocije specifičnog scenskog izraza KUD-a „Mijat Mašković“ i zbog toga je dobio posebnu plaketu „Raskovnik“ za doprinos očuvanju kolašinskog nasljeđa“, rečeno je na promociji.

Promociju je ispratila Ženska pjevačka grupa „Đude“ KUD-a „Mijat Mašković“ sa prigodnim tradicionalnim crnogorskim pjesmama.

Manifestaciju je otvorila sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Kolašin Nataša Šuković. Ona je rekla da je takav naučni skup od velike važnosti kako za Kolašin, tako i za kompletno nasljeđe.

Sledećih dana će se realizovati igračke i pjevačke radionice i promocija knjiga. Posebu pažnju privlače radionice veza na crnogorskoj svitnoj nošnji koje će voditi Jovana Bulatović. Sve aktivnosti, kažu organizatori, sprovode se prema važećim epidemijskim mjerama, besplatne su, ali je broj učesnika ograničen.

Ovogodišnji kamp podržala je Opština Kolašin. Time je, kaže Sedlarević, „usled poništenja konkursa resora kulture, spriječen prekid kontinuiteta kampa“. Održavanje manifestacije podržali su i Centar za kulturu Kolašin kao i NVU CIRTIP.

Bonus video: