Premijera filma “Pucnji u Marseju”

Bogat program večeras na filmskom festivalu u Herceg Novom

1189 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma Gordana Matića, Foto: privatna arhiva - hercegnovski filmski festival
Scena iz filma Gordana Matića, Foto: privatna arhiva - hercegnovski filmski festival

Svjetska premijera filma “Pucnji u Marseju” srpskog reditelja Gordana Matića biće upriličena danas na 34. Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro film festivalu, na Kanli kuli u 21 čas.

”Film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske, Luja Bartua. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju i epilogu po evropski mir”, navodi se u opisu filma.

U nastavku večeri slijedi vantakmičarski film “Ime naroda” reditelja Darka Bajića, u 22.30 na Kanli kuli. Ovo ostvarenje donosi priču o nasljednicima Svetozara Miletića, uglednog advokata, člana ugarskog parlamenta i doživotnog borca za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Njegova kćerka, prva žena novinar u Srbiji, Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev nasljednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, nastavljaju njegovu borbu.

Na tvrđavi Forte mare, od 21 čas, biće prikazan film iz selekcije “Kino Evropa” pod nazivom “Mala mama” rediteljke i scenaristkinje Selin Sjama, a drugi film na Forte mare, “Časovi njemačkog” režisera i scenariste Pavela Vesnakova, na programu je od 22.30 časova.

Jugoslovenski klasik Zdravka Velimirovića “Lelejska gora” biće prikazan u 18 časova u Dvorani Park, a u 21 čas u amfiteatru je na programu studentska selekcija.

Na programu “Luštica Replay”, u selu Klinci u 21 čas se prikazuje “Oaza” reditelja Ivana Ikića.

Karte za projekcije na Kanli kuli koštaju četiri eura i mogu se kupiti na blagajni Dvorane Park, po istoj cijeni za program na tvrđavi Forte mare karte se kupuju pred početak programa, a cijena karata za projekcije u Dvorani Park je tri eura. Projekcije na Luštici su besplatne, kao i program studentskih filmova.

Bonus video: