Klasična ljepota muzike

Violončelista Miša Majski nastupio na KotorArtu sa solistima Festivala u Verbijeu

3355 pregleda 0 komentar(a)
Miša Majski ponovo na KotorArtu, Foto: Krsto Vulovic
Miša Majski ponovo na KotorArtu, Foto: Krsto Vulovic

U samom finišu jubilarnog KotorArta, pred festivalskom publikom predstavio se planetarno poznati violončelista Miša Majski. On je sa solistima Festivala u Verbijeu, jedne od najuglednijih manifestacija umjetničke muzike u svijetu, nastupio na KotorArt Don Brankovim danima muzike u srijedu 11. avgusta u Porto Montenegru i u četvrtak 12. avgusta u kotorskoj Crkvi Sv. Duha.

Kotorska publika je Mišu Majskog slušala prije devet godina kada je na otvaranju KotorArta izveo Dvoržakov Koncert za violončelo u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra. Ovaj put, na dvadesetom po redu Festivalu, Majski se predstavio kamernom muzikom, svirajući sa svojom kćerkom, pijanistkinjom Lili Majski, sinom violinistom Sašom Majskim, zatim violinistom Markom Bučkovim i violistkinjom Blaj TehEngstrem - solistima Festivala u Verbijeu. Majski je redovni gost najvećih međunarodnih festivala, sarađivao je s najčuvenijim dirigentima kao što su Bernstajn, Mazel, Meta, Muti, Barenbojm, Le­vin, Gergijev. Među njegovim partnerima na muzičkoj sceni su Marta Argerič, Evgenij Kisin, Jicak Perlman, Jurij Bašmet, Maksim Vengerov i drugi.

Na početku koncerta u Crkvi Sv. Duha nastupili su violinista Mark Bučkov i pijanistkinja Lili Majski, izvodeći Meditacije, op. 32 Aleksandra Glazunova i Melodiju iz ciklusa Sjećanje na drago mjesto, op. 2 Petra Iljiča Čajkovskog. Mark Bučkov, profesor na Kraljevskom konzervatorijumu u Liježu i Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu, redovni je gost Festivala u Verbijeu. Pijanistkinja Lili Majski, eksluzivna umjetnica kompanije Stenvej, snimila je nekoliko albuma za izdavačke kuće Dojče Gramofon, I-Em-Aj, Avanti klasik. U obje kompozicije umjetnici su istakli lirsku tematiku akcentujući bogatstvo i ljepotu melodijske linije i s njom kompatibilnu klavirsku pratnju.

Koncert je nastavljen djelima salonskog karaktera u kojima je žanrovska odrednica pjesme bez riječi doslovce ozvučena. Violinista Saša Majski, violončelista Miša Majski i pijanistkinja Lili Majski izveli su aranžman solo pjesme Du bist in Ruh Franca Šuberta i odmah zatim, bez predaha za aplauz, kompozitorov Nokturno. Umjetici su interpretacijom naglasili poetičnost Šubertovih djela, filtrirajući autorsku subjektivnost kroz bogatstvo ličnog izraza. Pored redovnog nastupa u ovom “porodičnom” triju, Saša Majski redovno nastupa na Festivalu u Verbijeu i Luganu s Martom Argerič, Julijanom Rahlinom, Džanin Džan­zen, Maksimom Risanovim i Jurijem Bašmetom.

Koncert je završen Klavirskim kvartetom u c-molu, op. 60 Johanesa Bramsa u čijoj je interpretaciji, pored Bučkova, M. Majskog i L. Majski, učestvovala i violistkinja Blajt Teh Engstrem, vođa di­onica viole u Kamernom orkestru Festivala u Verbijeu. U ovom romantičarskom djelu arhitektonski širokih razmjera bilo je obilje interpretativnih iskušenja koja su umjetnici na najbolji način pretočili u uzvišenu umjetnost i ono što bi se po širem poimanju razumjelo kao klasična ljepota.

Bonus video: