Opera je život u životu

U sklopu manifestacije “Operosa Montenegro Opera Festival” publika ima priliku da pod vedrim nebom uživa u operskim arijama

2910 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Sa koncerta Nataše Jovović, Foto: Luštica Bay
Sa koncerta Nataše Jovović, Foto: Luštica Bay

Tradicionalna operska manifestacija “Operosa Montenegro Opera Festival” otvorena je u utorak veče u Luštici Bay koncertom “Russian Fairytale” soprana Nataše Jovović uz klavirsku pratnju Tee Đorđević. Publika je uživala u pravoj ruskoj bajci i najljepšim kompozicijama ruskih kompozitora Čajkovskog, Rahmanjinova i Metnera koje je izvela Jovović uz pažljivo osmišljenu postavku kompletnog događaja koji je tako nudio i istančan vizuelni ugođaj za ljubitelje ruske solo pjesme.

Jovović je istakla da je opera satkana od svega onoga što čini suštinu života čovjeka: patnje, ljubavi, žrtve, zla i radosti, posrnuća i uzdizanja, a sve to je, kaže ona, na emotivan način prikazano u operskim djelima.

”Оperski umjetnici su privilegovani mogućnošću da žive više života kroz junake koje tumače u svakom od naslova, a inspiraciju pronalaze svuda oko sebe. Opera je, dakle, život u životu”, poručuje Jovović.

”Operosa Montenegro Opera Festival” ove godine se održava od 17. do 23. avgusta, u organizaciji Fondacije Operosa, a program čine tri koncerta koja će biti održana u Luštici Bay i na tvrđavi Forte Mare u Herceg Novom.

”Najčuvenije operske arije odavno su izašle van zidova opere i postale popularne među najširom publikom, mada ljudi često toga i nisu svjesni. Repertoar koncerata u Luštici Bay je pažljivo odabran, uz prave operske poslastice koje će zadovoljiti ukuse i vrsnih poznavalaca operske umjetnosti ali i onih koji se tek upoznaju sa magijom opere. Posjetioci će imati priliku da čuju prave dragulje ruske i italijanske vokalne muzike, u izvođenju Nataše Jovović i Stevana Karanca, u pratnji Tee Đorđević za klavirom. U prelijepom ambijentu, pod vedrim nebom, preplitanje probranih melodija i zvukova morskih talasa nikoga neće ostaviti ravnodušnim”, najavili su ranije organizatori.

Koncert “Viva l’Opera Italiana” tenora Stevana Karanca, u klavirskoj pratnji Tee Đorđević, biće upriličen sjutra u 21 čas u Luštici Bay, a publika će moći da čuje neke od najčuvenijih operskih arija u duhu venecijanskog karnevala.

”Kompozicije Rosinija, Verdija i Pučinija, razigrane melodije koje dočaravaju veseli i romantični italijanski svijet i duh i ono što danas nazivamo dolce vita, pravi su biseri operske muzike. Uz raskošan kostim i prirodnu scenografiju mediteranskog ambijenta Luštice Bay, publiku očekuje nezaboravno opersko veče. Stevan Karanac ističe da se veoma raduje što ovaj program može izvesti u Crnoj Gori, gdje je načinio neke od prvih koraka na operskoj sceni”, poručuju organizatori.

Repertoar operskog festivala je koncipiran sa namjerom da publika uživa u velikom broju popularnih arija u formi solističkih koncerata, u periodu kada se umjetnički događaji održavaju sa manjim brojem učesnika, istakla je menadžerka korporativnih komunikacija u Luštici Development, Maša Radulović.

”Bogat muzički i kulturni program ovog ljeta u Luštici Bay osmišljen je tako da svaki posjetilac može naći nešto za svoju dušu. Koncerti popularnih pop pjevača smjenjuju se sa operskim arijama”, kaže Radulović.

Jovović i Karanac zajedno će nastupiti 23. avgusta, na tvrđavi Forte Mare u Herceg Novom, u muzičko-scenskom doživljaju pod nazivom “Opera under the Stars”.

Koncerti se održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka. Ulaz je besplatan.

Bonus video: