O stvaralaštvu Radoslava Petkovića

Na Trgu pjesnika u Budvi večeras će biti predstavljena književnost 25. dobitnika nagrade “Stefan Mitrov Ljubiša”

1407 pregleda 0 komentar(a)
Petković, Foto: Grad teatar
Petković, Foto: Grad teatar

Književno veče posvećeno Radoslavu Petkoviću, piscu savremene srpske književnosti, 25. dobitniku festivalske nagrade za književno stvaralaštvo “Stefan Mitrov Ljubiša”, biće upriličeno večeras na Trgu pjesnika u Budvi u 21 čas.

Na Trgu pjesnika će govoriti članovi žirija za nagradu “Stefan Mitrov Ljubiša”: Nadežda Čačinović, Slavica Perović i Mihajlo Pantić (predsjednik), a dobitnik nagrade će se prisutnima obratiti putem video snimka.

Ova nagrada se dodjeljuje bijenalno, a dodijeljena je za 2019/2020. godinu. U obrazloženju odluke žirija navodi se da su, nakon više elektronskih konsultacija, na završnoj sednici odluku donijeli jednoglasno i odlučiti da dobitnik nagrade za 2019/2020. godinu bude romansijer, pripovjedač, esejista i prevodilac Radoslav Petković (1953).

”Žiri izražava zadovoljstvo što je bio u prilici da nagradom ‘Stefan Mitrov Ljubiša’ još jednom skrene pažnju na vrijednost književnog opusa Radoslava Petkovića, u jednoj ravni, poput (Stefana Mitrovog) Ljubiše, svakako i pisca Mediterana, i ujedno čestita dobitniku u uvjerenju da svojom odlukom na dostojan način produžava i podiže ugled te višedecenijske nagrade koja služi na čast drevnom gradu Budvi”, ističe se u saopštenju.

Suština Petkovićevog proznog opusa, dodaju oni, mogla bi se opisati sintagmom “istorija u novom ključu”, budući da pisac pitanjima presjeka istorije i pojedinačne ljudske egzitencije, o kojima mahom piše u svojim knjigama, pristupa tako što pripovijedanjem sazdaje u osnovi antiepsku strategiju jezičkih gradivnih postupaka.

”Jezgro Petkovićevog proznog opusa čine tri nadstandardno vrijedna romana: ‘Senke na zidu’, ‘Sudbina i komentari’ i ‘Savršeno sećanje na smrt’, od kojih je roman Sudbina i komentari, višestruko prevođen i nagrađivan, uvršten i na listu deset najboljih romana nagrađenih Ninovom nagradom. To jezgro okružuju i drugi autorovi romani: ‘Put u Dvigrad’, ‘Zapisi iz godine jagoda’, knjige priča ‘Izveštaj o kug’ i ‘Čovek koji je živeo u snovima’, kao i brevijari esejističke proze ‘Ogled o mački’, ‘O Mikelanđelu govoreći’, ‘Vizantijski internet’ i ‘Upotreba vilenjaka’”, dodaje se u saopštenju i zaključuje da je Petković, poput značajnih pisaca bliže i dalje tradicije, u svojim romanima, pripovijetkama i esejima u prvi plan stavio istoričnost narativne konstrukcije.

Bonus video: