U koloniji 10 umjetnika iz Crne Gore, Srbije i BiH

U dvorištu Muzeja u Bijelom Polju počela sedmodnevna manifestacija “Slikari Lazovići”. U okviru likovnih susreta otvorena je i izložba radova nastalih tokom prve kolonije

4608 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva Muzeja
Foto: Privatna arhiva Muzeja

Internacionalni, treći po redu, likovni susreti "Slikari Lazovići", svečano su otvoreni sinoć u dvorištu muzeja u BIjelom Polju.

Sedmodnevna kolonija koju organizuje Centar za kulturu, okupiće stvaraoce koji svoja djela stvarati u dvorištu muzeja i gradskim parkovima. Učestvuje deset umjetnika iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U okviru susreta III Internacionalnih likovnih susreta "Slikari Lazovići", otvorena je i izložba radova nastalih tokom prve kolonije.

Predsjednik Opštine Petar Smolović, otvarajući manifestaciju kazao je da je likovna kolonija svojim stvaralaštvom obogatila ne samo kulturnu scenu grada već i turističku ponudu grada.

“Bjelopoljsko slikarstvo sa svojim reprezentima uz književnost ima neraskidivu vezu i iznjedreno je više impozantnih stvaralaca nadahnutih neobičnom ljepotom ovih prostora. Likovna priznanja pronose slavu nove generacije slikara, koji se srećnom okolnošću, al ii zaslugom nalaze među učesnicima ove kolonije, zato čestitke njihovim uspjesima” rekao je Smolović.

Slikari Lazovići
foto: Privatna arhiva Muzeja

Direktor Muzeja Željko Raičević je podsjetio da je slikarska kolonija osnovana sa namjerom popularizacije tradicionalnog al ii savremenog slikarstva grada, u čemu su uspjeli

“Evo već treću godinu za radom održavaju se likovni susreti koji su prepoznatljivi po svom kvalitetu. Ovoga puta smo se potrudili da u Bijelom Polju okupimo najbolje umjetnike iz zemlje i okruženja”, kazao je Raičević, dodajući da je prošle godine, zbog epidemiološke situacije ova manifestacija organizovana onlajn.

Ove godine u koloniji učestvuju slučari: Luka Joksimović, Milan Jovović, Eldin Suljević, Maja Ćuk, Danilo Vuković, Aleksandar Ostojić Emir Osmić, Boris Hodak, Naod Zorić i Marija Vemić Abramović.

Bonus video: