Kultura je bitan faktor za razvoj svake države

Harmonikaš Nemanja Potparić bio jedini učesnik iz Crne Gore na nedavno održanoj konferenciji u Beogradu

1936 pregleda 315 reakcija 0 komentar(a)
Nemanja Potparić, Foto: Privatna arhiva
Nemanja Potparić, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski harmonikaš Nemanja Potparić koji već godinama uspješno gradi karijeru kao član dua NeSte i profesor u pljevaljskoj muzičkoj školi bio je dio kulturno-obrazovne konferenciji koja je održana u Beogradu sredinom mjeseca u organizaciji Udruženja umjetnika i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

”Na poziv organizatora na konferenciji su se predstavili učesnici iz pet zemalja - Srbije, Crne Gore, Rusije, Letonije i Bosne i Hercegovine. Tema konferencije je bila razvoj kulture u matičnim zemljama i značaj kulturne saradnje između zemalja kroz različite programe i projekte”, otkriva Potparić o čemu je na konferenciji bilo riječi.

On je na ovom događaju bio jedini predstavnik Crne Gore, pa je pričao o razvoju kulture i kulturnom potencijalu naše zemlje.

”Kao umjetnik smatram da ima dosta stvari koje treba pohvaliti, a da treba da se svi zajedno potrudimo da ne upućujemo kritike nego da radimo na poboljšanju kulturnog života. Crna Gora, kao jedna turistička zemlja ima veliki potencijal za kulturni razvoj koji treba iskoristiti. Tu, prije svega, mislim na kvalitetan sadržaj koji treba da ponudimo kroz razne festivale i druge manifestacije”, napominje Potparić i dodaje da se dosta kvalitetnih programa već organizuje, ali smatra da uvijek može više i bolje.

”Kada uporedim sa periodom kada sam ja počeo da se bavim koncertnom djelatnošću i kulturnim radom, moram istaći da je razlika ogromna. Sada je sve dosta dostupnije, umjetnici imaju mnogo više načina da prezentuju svoj rad u odnosu na ranije”, dodaje on.

Ističe da je veoma važno pohvaliti Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta koje kroz razne konkurse za kulturno umjetničko stvaralaštvo omogućavaju umjetnicima da konkurišu sa svojim projektima i uspješno ih realizuju.

”Kao umjetnik koji je imao priliku da nastupa i u inostranstvu i u regionu, upoznao sam različite kulture naroda. Smatram da je kultura veoma bitan faktor za razvoj svake države pa tako i naše. Kultura je zapravo identitet jednog naroda, a bez identiteta mi smo nepoznati u svijetu. Zato treba da se trudimo da što više podižemo naš kulturni standard, jer svakako imamo šta da pokažemo. Podizanjem kulturnog standarda mi radimo na promociji naše države”, napominje Potparić.

No, tokom pandemije kultura je ipak bila u drugom planu, pa su mnoge manifestacije u vezi sa istom bile ili otkazane ili organizovane veoma skromno.

”Kultura ispašta prva jer gotovo sve kulturne manifestacije se održavaju sa prisustvom publike. Kada se zbog kovid situacije ograničava broj posjetilaca ili se se uopšte ne dozvoljava održavanje nekih manifestacija, kultura ispašta. Sa druge strane, svjesni smo da je sada zdravlje na prvom mjestu, i da treba svi zajedno da se borimo da se pandemija što prije završi, kako bi se vratili normalnom životu”, smatra Potparić.

Upravo je pandemija usporila rad dua NeSte čiji je član.

”Zbog globalne pandemije i otkazivanja velikog broja koncerata, trudili smo se da vrijeme van scene iskoristimo na pravi način. Radimo na novim projektima gdje ćemo publici, pored našeg standardnog repertoara savremene i tango muzike, prikazati neke nove muzičke žanrove i pravce. Nadamo se brzom povratku na scenu koju željno iščekujemo”, ne krije očekivanja on.

Kao predavač u Muzičkoj školi tokom proteklog perioda savladao je i novi način komuniciranja sa učenicima.

”Da, časovi su se prošle godine održavali većim dijelom online i to je bila jedna novina kako za učenika, tako i za nas kao njihove mentore. Trudili smo se da što bolje osmislimo i realizujemo nastavu, samim tim što je nastava u muzičkoj školi drugačija nego u osnovnoj, a samim tim i teža za realizaciju putem online platformi. Svakako da svi više uživamo u školskim klupama i radujemo se normalnom povratku u školu”, zaključuje Potparić.

Kultura je zapravo identitet jednog naroda, a bez identiteta mi smo nepoznati u svijetu. Zato treba da se trudimo da što više podižemo naš kulturni standard, jer svakako imamo šta da pokažemo. Podizanjem kulturnog standarda mi radimo na promociji naše države

Bonus video: