Promocija “Grbovnika Boke Kotorske”

Posebna vrijednost leži u tome što je autor konsultovao arhivske fondove i zbirke koje se čuvaju u Istorijskom arhivu Kotor, Archivio di Stato di Venezia, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Bavarskoj državnoj biblioteci i drugim arhivskim i bibliotečkim ustanovama u Kotoru, Zagrebu, Zadru, Rusiji

5831 pregleda 1 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Monografija “Grbovnik Boke Kotorske”, autora dipl. ing. Leonida Kampea, biće predstavljena danas u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru u 20 časova.

Tom prilikom će govoriti istoričarka dr Katarina Mitrović, arheolog u penziji mr Jovan J. Martinović, rukovoditeljka muzejskog sektora Radojka Abramović, kao i autor monografije Leonid Kampe.

Stručnim radom Kampea je obuhvaćena cjelokupna heraldička baština Boke Kotorske s Budvom, od nastanka prvih porodičnih grbova u periodu između XIII i XIV vijeka, pa do posljednjih grbova nastalih u XIX vijeku. Obrada je vršena na savremen način i po svim načelima heraldičke nauke. Autor se koristio publikovanim i nepublikovanim izvorima i relevantnom literaturom.

Posebna vrijednost leži u tome što je autor konsultovao arhivske fondove i zbirke koje se čuvaju u Istorijskom arhivu Kotor, Archivio di Stato di Venezia, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Bavarskoj državnoj biblioteci i drugim arhivskim i bibliotečkim ustanovama u Kotoru, Zagrebu, Zadru, Rusiji.

Uz tekst odštampan na 150 strana priloženo je preko 500 ilustracija, gravure iz perioda od XVI do XIX vijeka i originalni crteži svih grbova crtani rukom samog autora. Pored heraldičke obrade doneseni su i izuzetno dragocjeni istorijski podaci o pojedinim rodovima i njihovim članovima.

Monografiju je izdao JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor u saradnji s Opštinom Kotor, a u okviru Programa kulturnih manifestacija za 2021. godinu.

Bonus video: