O životu i radu Ćirila i Metodija

”Veoma smo srećni što smo ovdje igrali, jer taj ambijent potpuno je usklađen sa našom scenografijom i sa cijelim stilom naše predstave”, rekao je Predrag Jovanović koji igra Ćirila

1429 pregleda 1 komentar(a)
Foto: www.pefja.kg.ac.rs
Foto: www.pefja.kg.ac.rs

Priča o životu i radu Svete braće Ćirila i Metodija, o njihovoj borbi i drami na putu ka pismenosti, te stvaranju jezika i pisma slovenskog naroda, ispričana je u Budvi pretposljednje večeri petog književnog festivala “Ćirilicom” u Budvi.

Predstava “Bedemi Ćirilice”, po tekstu Vladimira Đorđevića, a u režiji Milića Jovanovića, izvedena je u budvanskom Starom gradu, u crkvi Santa Marija in Punta. Glumački duo istakao je da je upravo taj ambijent dao posebnu notu komadu.

”Veoma smo srećni što smo ovdje igrali, jer taj ambijent potpuno je usklađen sa našom scenografijom i sa cijelim stilom naše predstave”, rekao je Predrag Jovanović koji igra Ćirila.

Jovanoviću je bila čast da učestvuje u programu, a kazao je i da je istovremeno bila velika odgovornost igrati “Ćirila” na festivalu “Ćirilicom” - “s obzirom na to da Budva njeguje tu tradiciju i baštini ćirilicu”.

Ulogu Metodija iznio je Aleksandar Jelenić koji se osvrnuo na to da predstava donosi mnogo podataka o načinu i teškoćama stvaranja slovenskog pisma koji često nijesu poznati prosječnom gledaocu.

”Mi smo to shvatili tek kad smo počeli da radimo predstavu, jer mi prvi nismo znali mnoge detalje kojima se ni u školama ne pridaje dovoljno na značaju. To je i razlog što publika prati ovu predstavu bez daha. Kad smo počeli da radimo, onda su počele da se otkrivaju njihove teškoće i mislim da iz ove predstave može mnogo da se nauči”, rekao je Jelenić i zaključio da su ispunili očekivanja “probirljive budvanske publike”.

Bonus video: