Prostor otvoren za umjetnost

”’Atelje 10’ zamišljen je kao prostor otvoren za svaku vrstu komunikacije u okviru savremenog umjetničkog djelovanja, afirmaciju slobodnog umjetničkog izraza u različitim vidovima njegovog postojanja i promociju svih oblika kreativnog dijaloga u umjetnosti danas”, dodaju organizatori u saopštenju

1526 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Korisnik
Foto: Korisnik

Novi umjetnički prostor u Podgorici, nazvan “Atelje 10”, biće otvoren večeras u Staroj Varoši u Ulici Spasa Nikolića broj 10, u 19 časova, izložbom radova likovne umjetnice iz Beograda, Nine Ivanović.

”Atelje 10” namijenjen je istraživanju različitih savremenih umjetničkih praksi, izlagačkoj djelatnosti, rezidencijalnom boravku crnogorskih i inostranih umjetnika, kustoskim projektima u okviru svih praktičnih i eksperimentalnih metoda savremene umjetnosti, kao i saradnji sa svim slobodnim inicijativama u raznim vidovima umjetničkog izraza, navodi se u saopštenju povodom otvaranja Ateljea.

U prostoru Ateljea 10 u toku je rezidencijalni boravak upravo Nine Ivanović koja će na otvaranju i svoje izložbe i ovog prostora predstaviti svoje nove radove nastale u prethodnom periodu u Podgorici.

”’Atelje 10’ zamišljen je kao prostor otvoren za svaku vrstu komunikacije u okviru savremenog umjetničkog djelovanja, afirmaciju slobodnog umjetničkog izraza u različitim vidovima njegovog postojanja i promociju svih oblika kreativnog dijaloga u umjetnosti danas”, dodaju organizatori u saopštenju.

Ivanović je rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smjer slikarstvo. Od 2006. godine aktivno učestvuje na umjetničkoj sceni kroz domaće i internacionalne radionice, ljetnje škole, samostalne i grupne izložbe. Dobitnica je mnogih priznanja među kojima se izdvaja nagrada 57. Oktobarskog salona 2018, Prva nagrada za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića 2014, Nagrade Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009... Do sada je izlagala samostalno i u kolektivima u Beogradu, Bazelu, Parizu, Monpeljeu, Beču, Berlinu i drugim evropskim gradovima. Realizovala je radove u javnom prostoru poput rada “Pejzaži” u italijanskom gradu Vitorio Veneto (2018) i svjetlosne instalacije “Perači prozora” na prozorima zgrade Kulturnog centra Beograd (2019).

Zajedno sa još šest kolega i koleginica osnovala je Umjetnički kolektiv U10, u kom kao koorganizatorka aktivno učestvuje u profilisanju savremene umjetničke scene u Srbiji, te komunikaciji i povezivanju sa akterima iz svijeta umjetnosti na internacionalnom nivou.

Naredne posjete Ateljeu mogu se zakazati putem telefona +38267202997 ili na mejl adresu atelje10@yahoo.com.

Bonus video: