Mandarić Božović: Bila sam na listi Dveri, ali nisam član

Božović je “Vijestima” potvrdila da je državljanka Srbije, kao i da je njena “politička karijera” preuveličana, ali i da su je radna biografija i iskustvo preporučili za direktoricu FCCG

43146 pregleda 190 reakcija 122 komentar(a)
Božović, Foto: Privatna arhiva (fotografija ustupljena Vijestima)
Božović, Foto: Privatna arhiva (fotografija ustupljena Vijestima)

Radna biografija i iskustvo, i ništa drugo, preporučili su Aleksandru Mandarić Božović za funkciju direktorke Filmskog centra Crne Gore (FCCG), kazala je ona “Vijestima” ističući da razumije zainteresovanost struke za ovo pitanje.

Rješenjem Vlade Crne Gore, a na Predlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem je čelu Vesna Bratić, Božović je sinoć imenovana na funkciju direktorke FCCG.

Ranije tokom dana tim povodom reagovalo je Udruženje filmskih reditelja i producenata Crne Gore ističući da su zabrinuti "povodom vijesti da postoji mogućnost da će na poziciju direktora Filmskog centra doći neko ko ne poznaje dovoljno kontekst filmske produkcije u Crnoj Gori i čija radna biografija ne ukazuje na stručnost i iskustvo koji bi zaslužili najodgovorniju poziciju crnogorskog filma”.

Božović je “Vijestima” kazala da ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti:

“Ja sam diplomirani filmski i televizijski producent i filmskom, televizijskom i produkcijom reklama se bavim više od 15 godina. Najprije u Beogradu, potom u Novom Sadu i od prije pet godina u Crnoj Gori. Od 2006. bila sam direktor producentske kuće koja se prevashodno bavila produkcijom reklama i u to vrijeme radili smo za najveće domaće i inostrane klijente, a 2007. dobili smo i nagradu za reklamu decenije na Noći Reklamoždera”, kazala je, između ostalog, Božović “Vijestima” i dodala da je rukovodila Кulturnim centrom Novog Sada gdje je stekla menadžersko iskustvo.

Svoj lični i svoj profesionalni život je, kaže, neraskidivo vezala sa Crnom Gorom prije pet godina. Od tada se bavi filmskom produkcijom, promocijom, organizacijom u Crnoj Gori. Tvrdi da dobro poznaje crnogorsku kinematografiju, a rad Filmskog centra prati od njegovog osnivanja.

Božović je “Vijestima” potvrdila da je državljanka Srbije.

“Tako je, ja sam državljanin Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori na osnovu braka sa državljaninom Crne Gore”, rekla je.

Ona ističe da je njena “politička karijera” preuveličana i objašnjava:

“Tačno je da sam kao nestranački kandidat na izborima 2012. godine bila na listi Dveri, upravo zato što su smatrali da im mogu pomoći na polju kulturne politike i medija. Nikada nisam bila ni član, a kamoli osnivač Dveri”, tvrdi ona i zaključuje da u radu Filmskog centra Crne Gore neće biti mjesta ni za kakve političke uticaje.

Bonus video: