Veče Mokranjčeve duhovne i svetovne muzike

U Nikšiću održan koncert povodom 165 godina od rođenja čuvenog kompozitora

2486 pregleda 0 komentar(a)
Hor "Sveti novomučenik Stanko" iz Nikšića pod dirigentskom palicom prof. Lenke Durutović, Foto: Privatna arhiva
Hor "Sveti novomučenik Stanko" iz Nikšića pod dirigentskom palicom prof. Lenke Durutović, Foto: Privatna arhiva

Povodom obilježavanja 165 godina od rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca u Nikšićkom pozorištu protekle sedmice organizovan je koncert Mokranjčeve duhovne i svetovne muzike. Nastupili su hor “Sveti novomučenik Stanko” iz Nikšića, pod dirigentskom palicom prof. Lenke Durutović i hor Muzičke škole iz Trebinja, kojim rukovodi prof. Milisav Sukonjica.

”Posljednjih deceniju i po Mokranjac je nepravedno sklonjen sa naše kulturne scene. Nadam se da će ovaj koncert biti početak ponovnog povratka Mokranjca i njegove muzike u naš kulturološki diskurs”, kazao je mr Miloš Nenezić, u ime opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Izlaganje na temu “Značaj Mokranjčeve muzike za našu kulturu” održao je dr Miodrag - Pijo Čizmović, direktor JU “Zahumlje” koji je kazao da smisao muzike, kao i svih umjetnosti, treba tražiti u afirmaciji dobra i želji da se ovaj svijet stalno preobražava i mijenja na bolje.

”Mokranjac je sakupio oko 500 narodnih pjesama, napisao je 14 rukoveti dok je 15. ostala nedovršena. Njegova crkvena muzika koju je komponovao je svojevrstan fundament modernog crkvenog pojanja. On muzici pristupa kao svojevrsnom Božjem daru. Za njega muzika ima prvenstveno zadatak, ne samo da nam otkriva tajne zaboravljenih melodija naših predaka, već, prije svega, tajnu vječnosti nebeske ljepote. Muzika kao radost življenja otvara nove horizonte optimizma. U tom smislu Stevan Stojanović Mokranjac kao da je jedan od najautentičnijih stvaralaca koji podržavaju taj stav”, kazao je Čizmović.

Moderatorka večeri, koju su organizovali Opština Nikšić i Crkvena opština, u saradnji sa JU Nikšićko pozorište, bila je Svetlana Tomić.

Bonus video: