Program posvećen kralju Nikoli I

Nikšićani će tokom oktobra uživati u raznovrsnoj i interesantnoj ponudi kulturnih događaja

2085 pregleda 2 komentar(a)
Radinko Krulanović, Foto: Privatna arhiva
Radinko Krulanović, Foto: Privatna arhiva

Nakon što su završeni “Septembarski dani”, koji su obilovali bogatim i raznovrsnim repertoarom, javne ustanove u Nikšiću potrudile su se da pripreme i zanimljiv sadržaj tokom oktobra i da Nikšićanima ponude, ali i da organizuju gostovanja.

Tako se za vikend Književni klub “Poenta poetika”, koji djeluje pri JU “Zahumlje”, predstavio na 15. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, gdje su promovisali i zbornik “Mozaik”.

Juče je najmlađa publika mogla da živa u predstavi nastaloj po motivima Andersenovih bajki i priča “Ne pričaj mi priče”, dramskog studija “Prazan prostor”, dok će večeras biti organizovana dva događaja - u 19 časova u sali “Zahumlja”, na tribini “Svobodijada” biće promovisana zbirka poezije Radinka Krulanovića ”Nijemi govornici”, dok će sat kasnije, u Gradskoj kući, biti predstavljena knjiga Jasenke Lalović “Kastigulja”.

Sjutra veče, u Nikšićkom pozorištu, Zijah Sokolović će izvesi monodramu “Lijevo desno glumac”, koja je njegov autorski projekat, dok je za četvrtak veče zakazana promocija dokumentarnog filma “Antigona 2.0 Mediteran”, rediteljke Esme Kučukalić.

Oktobarski repertoar obilježiće trodnevni program, od 15. do 17. oktobra, povodom 180 godina od rođenja i 100 godina od upokojenja kralja Nikole I. Tokom pomenutog programa biće promovisane knjige “Pisana riječ kralja Nikole” i Dušana Babca “Kralj Nikola car junaka”. Planirana je i svečana akademija “Na bijelu Onogoštu zastava se moja vije” u režiji Gorana Bjelanovića.

U sklopu oktobarskog repertoara biće organizovano i autorsko veče Miloša Kecojevića, promovisane knjige Bojane Obradović ”Autokritika revolucije u djelu Mihaila Lalića”, Dušana Jabučanina ”Rival vječnosti” i Dragane Lalić ”Dječja graja svijet osvaja”. U okviru tribine “Svobodijada” biće promovisana knjiga Janka Jelića ”Drame”. Najmlađi će moći da odgledaju predstavu Dušanke Belade ”Energija i ja”, a oni stariji “Ifigeniju” koju je režirao i adaptirao Zoran Rakočević. Planirano je i veče posvećeno Geteu i Vajldu, kao i premijera dugometražnog dokumentarnog filma Seada Šabotića i Lee Varhušev ”Blizanci satkani od sna”.

Planirana su i gostovanja u Podgorici gdje će “Poenta poetika” predstaviti “Audio format 3. zbornika Mozaik”, biće organizovan omaž Zoranu Kopitoviću, piscu i novinaru, i promovisana knjiga Milorada Boškovića ”Hamlet na korzou”.

Bonus video: